EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК с ценови дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК с ценови дефицит

mail15:05 | 13.10.2023прегледи 736 коментарикоментари 0


Една от функциите на Националната електрическа компания (НЕК) е да се осигурят нужните количества електроенергия за регулирания пазар, но това е придружено и натрупване на ценови дефицит. Заради това НЕК е натрупала тарифен дефицит от около 2,5 млрд. лева.

Това каза изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев по време на форума "Индустриален триатлон: климат, енергетика, околна среда", организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

За задоволяването на потреблението на регулирания пазар затрудненията са и големите вариации в потреблението в рамките на денонощието. Отклоненията са от около 1500 мегавата, посочи Георгиев.

Освен това НЕК предоставя енергията на около 80 лева за регулирания пазар, която е в пъти по-ниска от тази на пазара. За 2022 г. и 2023 г. по-малко от 10 процента от количествата електроенергия, които НЕК управлява, са продадени на свободния пазар.

След отпадане на функцията на НЕК като обществен доставчик това ще облекчи дружеството и да може да търгува тази енергия на свободния пазар. Дружеството се подготвя за по-голямата си роля на свободния пазар, след като отпадне ролята му на обществен доставчик.

Всички продажби на производство на електроенергия на НЕК от ВЕЦ-ове, които са над 200 лева се плащат на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", обърна внимание изпълнителният директор на компанията. Това също затруднява работа на НЕК, защото този "таван" на цената е много нисък. 

Ситуацията в ПАВЕЦ "Чаира" е много тежка, защото аварията е сериозна. Мартин Георгиев обаче вярва, че през четвъртото тримесечие на следващата година може да има работещи агрегати.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg