EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НЕК преговаря с 12 банки за кредит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК преговаря с 12 банки за кредит

mail10:44 | 06.01.2016прегледи 1271 коментарикоментари 0


Очаква се от средата на януари да започне прякото договаряне с 12-те банки, проявили интерес към осигуряването на нужния кредит до 650 млн. евро за НЕК, с които да се разплатят задълженията на държавната компания към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток". Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Предстои одобряване на графика за водене на преговорите с банките. Министърът изрази предположение, че първата среща ще бъде на 14 януари. Мисля, че емисията ще е успешна, колегите от БЕХ имат добър опит в тази посока, реализирали са емисия за 1 млрд. през 2013 г., коментира Петкова. По думите й с процеса е ангажиран лично изпълнителният директор на БЕХ. Тя отбеляза, че осигуряването на средствата ще даде възможност и на двете американски централи да се разплатят с "Мини Марица изток", които вече са изправени пред колапс, тъй като не могат да извършват инвестиционни разходи, свързани с откривка, което е голям проблем.
С колегите от дирекция "Енергетика" на ЕК сме си дали срок до края на април за определяне на критериите за енергийно бедните, каза министърът по повод предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар и присъединяването на битовите потребители по-късно през годината. В момента от МТСП подготвят информация за критериите, по които в момента се получават енергийни помощи, за техния размер и броя на лицата, които ги ползват. Идеята е данните да се анализират и при определянето на критериите, да се стигне до реално нуждаещите се.
По повод проблемите в снабдяването с природен газ около новогодишната нощ, Теменужка Петкова коментира, че в ситуацията държавата е "подала ръка" на "Овергаз".

Източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905