EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК изнася ток за Балканите, Румъния конкурент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК изнася ток за Балканите, Румъния конкурент

mail16:40 | 11.12.2010прегледи 1336 коментарикоментари 0


До края на 2010 година НЕК ще изнесе 7 500 гигаватчаса, като спрямо миналата година повишението е двойно и е абсолютен рекорд, показват данните на НЕК. За 2009 г. изнесената електроенергия е била 3 693 гигаватчаса, а през 2006 г., която е била най-силната досега - 6 900 гигаватчаса. През 2011 според прогноза НЕК износът на електроенергия ще е като през текущата година. Очакваме да се превърнем в лидер в износа на ток на Балканите, макар че Румъния вече се явява конкурент, каза шефът на НЕК Красимир Първанов.
Средната продажна цена на НЕК е 45 евро на мегават.
България изнася за Турция, за Гърция, водят се разговори и за директен електропровод към Италия. Нарастването на износа компенсира известния спад на потреблението в страната, каза Константин Константинов, директор дирекция "Търговия с електроенергия" в НЕК. За 2010 г. се очаква потреблението на електроенергия в страната да отбележи ръст от 1,5% спрямо миналата година, а през следващата - да се повиши с от 5 до 8%.Общата задлъжнялост на НЕК през тази година е намаляла, отчете още Красимир Първанов. Той бе категоричен, че политиката на НЕК ще бъде да не взима нови заеми, ако не са при изгодни условия. Единствено кредитирането и търговията с енергия могат да осигурят средства за НЕК, компанията няма да продава активи, заяви Първанов. Ако кредитният пазар през 2011 г. предложи достатъчно добри оферти, НЕК би могла да обяви тръжна процедура за заем до 50 млн. лв., с който да подобри ликвидността си, посочи той. Компанията се разплаща по всички стари заеми. Ще бъде разсрочено изплащането на 60 млн. лв. дълг към АЕЦ "Козлодуй" за енергия, като сумата е натрупана още от 2009 г., посочи Първанов.
Най-големите длъжници на НЕК са "Кремиковци" и "Химко" съответно с 200 и 40 млн. лв. задлъжнялост и не е ясно как НЕК ще прибере тези свои вземания. Чугунолеярен завод "Ихтиман" също е задлъжнял на НЕК с 6 млн. лв., но компанията не може да спре подаването на ток към него, защото от подстанцията се захранват и абонати на ЧЕЗ.

Възможни ли са аварии в зимните курорти
Няма опасност от възникване на аварии в електрозахранването на зимните курорти по подобие на авариите през лятото по Южното Черноморие. Това заяви на годишната пресконференция на Националната електрическа компания /НЕК/ изпълнителният й директор Красимир Първанов.Подстанция "Пампорово", която наскоро влезе в експлоатация, ще осигури надеждно снабдяване с ток на зимния курорт в Родопите, от миналия сезон е реконструирана и работи и
подстанция "Банско", добави той. Единственият голям зимен курорт, в който захранването не е напълно сигурно, е Боровец. Захранването там се извършва само по един електропровод и ако той аварира, може да се стигне до прекъсване на тока. Все още се бавят отчуждителнитие процедури за земята под новия електропровод Дупница - Самоков, който трябва да осигури безпроблемно захранване на този район. Водният резерв на разположение на НЕК в момента е 87 процента, което е достатъчно за посрещане на зимния сезон, посочи Първанов. За Коледните и Новогодишните празници към енергийната система ще се включат и 80 мегавата мощност от "Цанков камък", а окончателно с разрешение за ползване централата ще влезе в експлоатация в края на първото тримесечие на 2011 г. По изчисления на НЕК, цената на обекта ще достигне 540 млн. евро, досега са похарчени 510 млн. евро.
Красимир Първанов заяви, че от следващото лято ще бъдат отстранени проблемите по Южното Черноморие. Ще бъдат ремонтирани три електропровода и ще се изгради един нов на 110 киловолта между Айтос и курорта "Слънчев бряг". Очаква се строително-монтажните дейности да приключат до края на юни 2011 г. Проблемно е захранването и присъединяването на нови клиенти по Северното Черноморие. В този регион трябва да бъдат спешно ремонтирани пет електропровода. Според разчетите на НЕК, това може да се случи до края на третото тримесечие на следващата година. Преди юни 2011 г. в Севериозточна България няма да могат да бъдат присъединявани нови обекти към мрежата, нито към НЕК, нито към Е.ОН.От НЕК настояват при приемането на новия Закон за възобновяемите енергийни източници да залегне зониране на новостроящи се обекти от ВЕИ, така че тяхното разпределение по територията на страната да бъде равномерно и съобразено със съществуващата преносна мрежа.
Красимир Първанов посочи, че в момента основният инвеститорски интерес е към Североизточна България, докато по склоновете на Стара планина също има предпоставки за изграждане на вятърни паркове и там те ще могат безпроблемно да бъдат присъединени. Първанов даде пример с вятърен прак над Стара Загора с мощност 50 мегавата, който много бързо е бил присъединен към мрежата.Между три и пет години са необходими за ремонт на мрежата, където това е необходимо, допълни Първанов. Отсега нататък политиката на компанията ще бъде да инвестира основно в мрежата и по-малко в изграждането на нови мощности. Сред идеите за развитие на нови дейности е обявяване на търг за изграждане на парк за производство на енергия от вятър или от слънчева светлина, който да бъде собственост на компанията./По БТА/

 


 


Тагове: НЕК, ток, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg