EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НЕК излезе на печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК излезе на печалба

mail12:10 | 29.05.2015прегледи 1069 коментарикоментари 0


До края на следващия месец ще бъдат променени дългосрочните договори, по които Националната електрическа компания /НЕК/ изкупува ток от американските централи "Марица Изток" 1 и 3, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че този срок е залегнал в споразуменията с ТЕЦ-овете, според които те ще продават на НЕК по-евтино в следващите 10 години. От това общественият доставчик ще спести 1 милиард лева:

Ангажиментът, който Националната електрическа компания пое, е ангажимент, който беше поставен и като условие от страна на двете американски централи, че намалениото влиза в сила, когато НЕК плати своите просрочени задължения. За всички е известно, че НЕК не разполага с такъв финансов ресурс, който да й позволи да плати близо 750 милиона, поради което ние ще търсим кредитен ресурс. Кредитът ще се тегли от Българския енергиен холдинг. Самото намаление ще влезе в сила в момента, в който НЕК се разплати с двете американски централи. Така че ние правим всичко възможно това да се случи максимално бързо, защото, ако има някой, който е заинтересован, то това, при всички случаи е НЕК.

За първите три месеца на годината НЕК регистрира печалба в размер на 25 млн. лв., при регистрирана загуба от 119 милиона лева за същия период през 2014-а, посочи още Петкова:

Това е просто печалба за първото тримесечие на годината, която не е нито годишна печалба. Това е само една тенденция, не е някаква постоянна величина. Не можем в никакъв случай да кажем, че проблемите са решени.
източник: БНР


Тагове: НЕК, печалба
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg