EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неизползвани пасищата = мляко и месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неизползвани пасищата = мляко и месо

mail10:30 | 02.08.2012прегледи 745 коментарикоментари 0


Неизползваемите пасища са голямо национално богатство, което може да бъде трансформирано в мляко или месо, коментира в интервю за БТА директорът на Института по фуражните култури в Плевен професор, д.с.н. Атанас Кирилов.
При растящата необходимост от производство на храни и ограничени обработваеми пощи, пасищата, които са над 20% от общата селскостопанска площ у нас, са един резерв, за който трябва да се създадат условия и предпоставки за използване, е категоричен проф. Кирилов. Според него с разширяване на месодайното овцевъдство и говедовъдство ще нарасне използването на пасищата у нас.
По думите на експерта институтът в Плевен предлага научни решения и консултации, както и сортове, технологии, елитни разплодни животни от породата Плевенска черноглава овца, и така помага на земеделските производители да участват с програми или да отговорят на изискванията за усвояване на европейски и национални субсидии.
Институтът по фуражните култури в Плевен поддържа връзки не само със сродни научни звена в Европа, но и с такива от Китай. Показахме, че можем да бъдем добри партньори и спечелихме тяхното доверие, затова скоро в института ще пристигнат за едномесечно обучение 7 китайски учени, посочва проф. Кирилов. Българският учен бе включен в работната група, която подготви резолюция-предложение за предстоящите реформи в Общата селскостопанска политика на ЕС, свързана с постоянно затревените площи - пасищата.
Храстовидната растителност има не само фуражна, но и екологична стойност и се надявам предложението да бъде прието и включено в изискванията от Брюксел и по този начин да се увеличи възможността да се субсидират повече пасищни площи, добави експертът. Според него липсата на средства през последните две десетилетия за обновяване на изследователската техника и апаратура е поставило в незавидно положение научните звена и е пречка за по-задълбочени изследвания.
Вероятно обстоятелствата, свързани с нарастване на дефицита на хранителни продукти за изхранване на непрекъснато нарастващото население на Земята ще ни накара да преосмислим отношението си към ГМО, казва още директорът на Института по фуражни култури проф. Кирилов.

 


Тагове: пасища, месо, мляко
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg