EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Незаконната търговия с цигари процъфтява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Незаконната търговия с цигари процъфтява

mail12:44 | 03.08.2009прегледи 1056 коментарикоментари 0


Милко Христов
Незаконната търговия с цигари процъфтява все повече и свива бандероловия пазар, който според социологически проучвания е доста по-стеснен в сравнение със септември 2008 г.
Нелегалната търговия с цигари у нас придобива и нови форми, като продажбата на бройка. Това предлагане, както и на съмнителен тютюн за ръчно свиване зачестяват, оплакват се от "Булгартабак". Продажбата на бройка е незаконна, категорични са от холдинга. Имало данни и за предлагане на пакети без бандерол от 400 грама тютюн за свиване, които стрували 15 лева. Тази търговия се разширява не само заради кризата, но и заради занижен контрол, смятат от цигареното дружество. Според холдинга контрабандата с тютюневи изделия процъфтява и е свила бандеролния пазар с около 9 процента спрямо миналата година.
През последните дни и фалшиво "Victory" наводни пазара. Цигарите менте "Victory" White се продават в района на Благоевград и Кюстендил и са на цени от 2 до 3 лв. при цена с бандерол 3,40 лева за кутия. Продаваните цигари без бандерол се различават значително от оригиналните както по опаковката, така и по бленда, обясняват от холдинга.
По нищо обаче не се различават предлаганите без бандерол цигари на Женския пазар в столицата от мургавите търговци, установи репортерска проверка на БТА. Те са около два пъти по-евтини. Там стек бяло "Марлборо" се предлага по 25 лева, докато нормалната му цена с бандерол е 39 лева. Червеното "Марлборо" може да се купи по 2 лева кутията при цена 3,90 в търговската мрежа. Най-много се търси "Вайсрой", хвалят се незаконните търговци. На черно той върви по 1,70 лева кутията при цена с бандерол 3,00 лева. Разнообразието на предлаганите цигари без бандерол е голямо. Могат да се намерят както леки дамски цигари, така и силни папироси.
Проучване на неправителствени организации сочи, че продажбата на черно у нас е една от най-високите от страните в ЕС и достига 30 процента.
Контрабандата е посочена сред причините за негативния финансов резултат на "Булгартабак". За полугодието дружеството е продало с 26 процента по-малко цигари спрямо същия период на 2008 г.
Продажбите се свивали и заради ценовата война, която не се очаквало да стихне скоро, коментират експертите. Силната конкуренция на вносителите и на приватизираните фабрики в Пловдив и Стара Загора също рефлектирала върху резултатите на държавния холдинг.
Тази година пушачите търсели предимно цигари на цена около 3 лева за кутия, докато през миналата година вървели марките за около 2 лева.
Основната причина за поддържането на сивия пазар е непрекъснатото повишаване цените на тютюневите изделия, което винаги е предпоставка за развитие на сивия сектор, коментират експерти. Освен това има сериозна разлика между цените на цигарите в различните държави, която принуждава някои търговци да внасят контрабандно тютюневи изделия на по-скъпите пазари. Според "Булгартабак" и фирмите вносители у нас контрабандата на цигари държи между една четвърт и една трета от пазара.
От 2010 г. е предвидено ново вдигане акциза на цигарите, като целта е да достигнем минималните за ЕС ставки от 64 евро на 1000 къса цигари. Идеята е през 2014 г. налогът да стигне 90 евро или 176 лв. за 1 000 къса. Целта на ЕК е да ограничи употребата на цигари с 10 процента през следващите пет години.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg