EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Незаконната сеч е най-големият бич за горите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Незаконната сеч е най-големият бич за горите

mail11:30 | 07.10.2010прегледи 1183 коментарикоментари 0


Заменките са много малка част от горите, но незаконната сеч е най-големият бич. Това заяви днес в предаването "Тази сутрин” на бТВ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Годишно се добиват 4,1 млн. кубика дървесина, а официално добивът е около 1,5 млн. кубика, допълни земеделският министър.
„Има десетки случаи, в които заплашват, бият, палят тези, които ги проверяват и пречат на незаконната сеч. Когато хванат някого, че ловува, те хващат тази охрана и им бият шамари, вижте докъде сме стигнали като държава. Трябва да има разделяне на контролната от стопанската дейност, докато се преплитат тези дейности, това ще се случва”, коментира Найденов. 
Сега действащият Закон за горите е създаден през 1997 година, 42 пъти е променян, но никога в тази си част, уточни още министърът. „Трябва предпоставките да бъдат премахвани, да бъде скъсана веригата в началото, а не в края, категоричен бе той. Трудно е да стигнеш до хората, които изсичат незаконно. Една трета от територията на България са гори и това нещо, за да бъде опазено ние трябва да ангажираме огромен ресурс. ДПС бранеше този сектор най-много. Със закона даваме законови гаранции и забраняваме заменките в Натура 2000, в защитени територии. Разрешаваме заменки единствено при международни, национални или общински инфраструктурни проекти, например, газопровод, магистрали”, категоричен бе Мирослав Найденов.
Министърът на земеделието и храните обяви още и името на новия ръководител на  Държавен фонд "Земеделие" - Светослав Симеонов, който ще замени на поста Калина Илиева.


Тагове: гори, сеч,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg