EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Незаконен софтуер за вредни емисии на дизелови коли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Незаконен софтуер за вредни емисии на дизелови коли

mail11:45 | 19.07.2022прегледи 797 коментарикоментари 0


Автомобилен софтуер, намаляващ ефективността на системата за контрол на емисии на дизелови коли, представлява забранено измервателно-коригиращо устройство,  пише в съобщение на Съда на ЕС. 

Съдът се е произнесъл по дела C-128/20 | GSMB Invest, C-134/20 | Volkswagen и C-145/20 | Porsche Inter Auto и Volkswagen.

Софтуерът гарантира спазването на граничните стойности за емисиите на азотни оксиди само когато външната температура е между 15 и 33 градуса по Целзий. Отвъд този прозорец степента на рециркулацията на отработените газове намалява линейно до нула, което води до надхвърляне на граничните стойности.

Този температурен прозорец е резултат от актуализация на въпросния софтуер на превозните средства, извършена от "Фолксваген", за да се замени софтуер, който е забранен с оглед правото на Съюза. Германската федерална автотранспортна служба е разрешила актуализацията, стигайки до извода, че тя не съдържа забранено измервателно-коригиращо устройство.

Австрийският върховен съд, Областният съд Айзенщат и Областният съд Клагенфурт отправят до Съда редица въпроси относно правомерността на такъв температурен прозорец и евентуалните права на купувачите автомобили,  на които е качен този софтуер.

Съдът констатира, че устройство, което гарантира спазването на граничните стойности на емисии на азотен диоксид единствено в температурния прозорец е забранено по силата на член 5, параграф 2 от Регламент № 715/2007. Съдът подчертава, че температури на околната среда под 15 градуса по Целзий са обичайни за територията на ЕСа. От друга страна, граничните стойности на емисии, определени на равнището на Съюза, трябва да се спазват дори когато температурите са определено по-ниски от 15 градуса.

Пълният текст на съдебните решения (C-128/20, C-134/20 и C-145/20) е публикуван на уебсайта CURIA .


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg