EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Независимите лозаро-винари с юбилей

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Независимите лозаро-винари с юбилей

mail11:08 | 15.02.2022прегледи 1762 коментарикоментари 0


Българската асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ) празнува своя 10 годишен юбилей тази година, съобщава организацията.
Създадена през април 2012 година като член на CEVI - единствената международна организация, която представлява интересите на независимите лозаро-винари в Европа, Българската асоциация обединява съмишленици, които прилагат концепцията за предприемача, който, близо до тероара, е едновременно лозар и винопроизводител и има директна връзка с крайния клиент.

През десетте години на своето съществуване Българската асоциация на независимите лозаро-винари проправи пътя на една нова концепция за България, но стара философия за Европа - тази на човека, свързан със земята, който произвежда уникално вино - отражение на спецификите на тероара.
Асоциацията е единственото сдружение в сектора на лозаро-винарството в България, приело свой Етичен кодекс.
Тя представлява и защитава интересите на независимите лозаро-винари, включително на ниво Европейски парламент, промотира качеството и автентичността на българското вино.

Участва активно в прокарването на свои идеи и практики по отношение на земеделските и винопроизводствените политики в страната, както и тези в областта на устойчивото развитие и развитието на селските райони.
През последните години асоциацията разви своята структура с цел да обедини силите и опита на своите 50-на членове.

БАНЛВ в цифри:

- Част от голямото семейство на CEVI, което обединява 13 европейски държави-членки и 12 000 независими лозаро-винари от: Португалия, Испания, Франция, Италия, Швейцария, Люксембург, Белгия, Словения, Чехия, Унгария, Черна гора, Гърция и България.
- Участие в годишните срещи на CEVI, провели се в България, Унгария, Белгия, Черна гора, Португалия, Словения, Люксембург, Франция и Италия.
- Участие в множество салони, фестивали, търговски дегустации и винени форуми в България, Великобритания, Италия, Германия, Унгария, Румъния, Швейцария, Финландия, Русия, Франция.

Предприемач
Независимият лозаро-винар е предприемач, който оглавява малка компания, често семейна. Той е едновременно лозар, винопроизводител и често - директно свързан с комуникацията и продаването на продукцията си.

Грозде
Независимите лозаро-винари имат тясна връзка със земята и региона, на които отглеждат лозята си и произвеждат вина от собственото си грозде.

Тероар
Независимите лозаро-винари познават в дълбочина тероара. Те го уважават и развиват като използват най-добрите земеделски и екологични практики.

Биологично разнообразие
За независимите лозари опазването на ландшафта и биоразнообразието е съществен елемент от практикуването на здравословно и устойчиво лозарство за всички.

Занаятчия
Основната характеристика на независимите лозаро-винари е, че те сами произвеждат вината си и полагат особена грижа при отлежаването им. Тяхното вино не е масово производство, то е занаятчийски и уникален продукт. Занаятчийският труд, който съчетава ноу-хау, опит, търпение и любов, е в противовес на масовата стандартизация при производството на вино.

Пряка връзка с потребителя

Производството на вино е майсторски занаят, чийто успех зависи от опита и усета на винаря. Често независимите лозаро-винари продават своите вина директно или чрез други подбрани канали за дистрибуция. Те се стараят да комуникират дейността си винаги, когато могат, особено при пряк контакт с консуматорите, любителите и ценителите на най-старата и свързана с културата на човечеството напитка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg