EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Независимата енергийна борса е факт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Независимата енергийна борса е факт

mail06:15 | 13.01.2014прегледи 2044 коментарикоментари 0


"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е създал ново дъщерно дружество с предмет на дейност организиране на борсов пазар за търговия в областта на енергетиката и свързаните с енергопотреблението продукти като електричество, природен газ, въглища, емисии и зелени сертификати. Фирмата "Българска независима енергийна борса" е регистрирана в Търговския регистър в петък с капитал от 50 хил. лв., внесен в Българската банка за развитие.

За неин изпълнителен директор БЕХ е назначил 35-годишния Константин Константинов, за председател на Съвета на директорите е избрана 30-годишната Нина Чупарова, а член на борда е 29-годишната Вяра Мартинова, сочат данните в Търговския регистър. Решението на БЕХ за създаването на новото дружество е от началото на декември.

Очаква се то да поиска лиценз за борсова търговия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което на практика променя досегашното намерение "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО), също от групата БЕХ дружество, да е оператор на бъдещата борса на търговия с ток. Тя се подготвя от трето поредно правителство и само преди ден министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че борсата за ток ще заработи през 2014 г.

Вероятно заради коригираната концепция за енергийна борса, която да е посредник за сделки не само за ток, но и с газ, парникови емисии, въглища и сертификати за производство на енергия по екологичен начин, ЕСО доста неочаквано изтегли в началото на ноември от ДКЕВР внесеното заявление за издаване на лиценз за търговия с електроенергия. Мотивът бе, че регулаторът прекалено се забавя с разглеждането му./Източник: БНР, Mediapool.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg