EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Недостигът на финансиране застрашава енергийното бъдеще на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостигът на финансиране застрашава енергийното бъдеще на Европа

mail16:08 | 18.06.2009прегледи 778 коментарикоментари 0


dollar_army1Недостигът на финансиране води до намаляване на инвестициите в остарялата енергийна инфраструктура на Централна и Източна Европа, посочва Рикардо Пулити, директор на Енергия и природни ресурси в Европейската банка за възстановяване и
развитие (ЕБВР), цитиран от днешното електронно издание на британския в. "Файненшъл таймс", предаде БТА.
Според ЕБВР, чиято централа се намира в Лондон, това увеличава вероятността да настъпи сериозно ограничаване на енергийните производствени капацитети, когато растежът се завърне в района.
Според Пулити международни кредитни институции като ЕБВР не могат да компенсират недостига на ресурс. Пулити заяви това, след като ЕБВР съобщи, че ще отпусне на унгарската петролно - газова компания МОЛ (MOL) 200 милиона евро за
довършване на строителството на ново газово хранилище в Южна Унгария. То ще може да достави 45 милиона кубически метра газ до 45 дни, ако бъдат спрени доставките на суровината, както стана през януари заради спора между Русия и Украйна. Тогава милиони източноевропейци останаха без отопление през изключително студената зима.
Газовото хранилище, което ще може да осигури доставки на синьо гориво за Босна, Хърватия, Румъния, Сърбия и Унгария, трябва да помогне да се намали уязвимостта на региона от подобни сривове. Всички доставки на газ за Унгария идват от Русия през Украйна, а това означава, че тя е изключително зависима от сътресения.
ЕБВР отпусна и 70 милиона евро за газово хранилище в Хъртавия, като подобни проекти се планирани в Сърбия, Молдова и България.
Банката финансира изграждането на вятърни централи в региона. Пулити поясни, че ЕБВР би помогнала "с удоволствие" за финансирането на проект на МОЛ, който да свърже раздробената газопреносна мрежа на региона.
ЕБВР удвои средствата, предназначени за енергийни проекти тази година. До края на юни тя ще осигури около 1,2 милиарда евро за сектора в Централна и Източна Европа както и 1,4 милиарда евро до края на годината, което е два пъти повече от
инвестициите, направени през 2008 година. Въпреки това недостигът на финансиране беше очевиден в целия енергиен сектор.
Банката увеличи кредитирането за региона тази година, за да смекчи въздействието на финансовата криза. Тя планира да отпусне заеми на обща стойност 7 милиарда евро спрямо 5,1 милиарда евро през 2008 година. Приблизително половината от сумата се заделя в подкрепа на пострадалия финансов сектор в региона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg