EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недостиг на електроенергия в Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на електроенергия в Македония

mail17:40 | 11.11.2021прегледи 698 коментарикоментари 0


Правителството на Република Северна Македония обяви кризисна ситуация в снабдяването с електрическа енергия за срок от 30 дни по искане на Комисията за оценка на енергийния сектор в държавата, сформирана от Министерството на икономиката, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Както информира министърът на икономиката Крешник Бектеши на пресконференция днес в правителството, решението е взето на база на оценката на комисията, че съществува риск от възникване на кризисна ситуация поради недостиг на електрическа енергия, и на състоянието на пазара на електрическа енергия според доклада, изготвен от МЕПСО /държавния оператор на електропреносната система/ за оценка на стабилността на македонската електроенергийна система за последното тримесечие на тази година.

Единствената цел на обявяването на кризисна ситуация е подобряването на ликвидността на енергийните компании, за да могат да продължат да снабдяват домакинствата и да се стабилизира положението на пазара на електрическа енергия. Няма да има никакви рестриктивни мерки за гражданите и компаниите, заяви Бектеши и добави, че за тази цел на енергийните компании ще бъдат прехвърлени около 4 милиарда денари от бюджета.

Правителството в момента, подчерта той, е фокусирано върху успешното справяне с предизвикателствата, възникнали от глобалната енергийна криза. За осъществяване на тази цел са включени ръководствата на всички компании в енергийния сектор и правителствените институции.

В момента работим за активиране на всички енергийни мощности с цел да увеличим вътрешното производство на електрическа енергия и с това да предотвратим по-големи ценови шокове за домакинствата и малките потребители, посочи Бектеши.

Попитан дали ще има отговорност за ситуацията, той каза, че на Управителния съвет на електрическата компания на Северна Македония ЕСМ е препоръчано да информира правителството за начина, по който е работила компанията във всички дъщерни дружества и съгласно получените информации, ако се установи, че не е работено по плановете, правителството ще препоръча да предприеме мерки.

Моето лично мнение е, че трябва да има отговорност, но първо трябва да се справим с енергийната криза, а след това ще говорими за конкретна отговорност, кой не се е справил и защо, заяви Бектеши и добави, че на днешното заседание не е било разговаряно за евентуална оставка на генералния директор на ЕСМ Васко Ковачевски.

Отговаряйки на журналистически въпроси, той изтъкна, че в ход е оценка на пристигналите оферти за купуване на въглища за нуждите на минно-енергийния комбинат /РЕК/ Битоля и посочи, че ТЕЦ Осломей трябва да заработи от 1 декември, в РЕК Битоля вече е включен блок 1, а след няколко дни трябва да заработи и блок 2.

На 30 септември правителството прие постановление за критериите и условията за обявяване на кризисна ситуация в снабдяването с електрическа енергия. С това постановление се определят критериите и условията за обявяване на кризисна ситуация и мерките, които ще се предприемат в случай на кризисна ситуация, възникнала поради природни бедствия, аварии и проблеми на пазара на енергия, начина на снабдяване с електрическа енергия в условия на кризисна ситуация, както и правата и задълженията, които произтичат от това.

Тъкмо поради това, както каза Бектеши, операторът на електропреносната система МЕПСО изготви доклад за оценка на стабилността на македонската електроенергийна система за последното тримесечие на тази година. Според представения доклад комисията прецени, че съществува риск от възникване на кризисна ситуация поради недостиг на електрическа енергия и състоянието на пазара на електрическа енергия.

Тази оценка на рисковете се основава на няколко фактора заради мощностите на вътрешното производство, но и заради увеличените цени на чуждестранните борси, уточни Бектеши.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg