EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Недостиг на готвачи и сервитьори в UK

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на готвачи и сервитьори в UK

mail11:45 | 19.05.2021прегледи 644 коментарикоментари 0


Ресторантите и баровете във Великобритания могат да сервират на закрито за първи път от пет месеца. Много от тях обаче са затруднени да намерят нужния им персонал, след като Брекзит и три локдауна за една година прокудиха работещите в сектора, информира Блумбърг.

Готвачи, сервитьори и бармани са необходими навсякъде - от закусвалните за бързо хранене до ресторантите за "висока кухня". Такива обаче недостигат и според шефове от бранша много от най-опитните им служители са напуснали заради друга работа, предаде БТА. 

"Хората просто вече ги няма", споделя Дейвид Мур, собственик на "Pied а Terre" - най-дълго работещият ресторант в Лондон със звезди на "Мишлен". Секторът е изправен пред "значителен недостиг на хора с нужните умения", допълва той.

Това е знак за белезите върху британската икономика, които могат да възпрепятстват възстановяването й от най-тежката рецесия от три века. Както и спусък за инфлацията, която започва да безпокои инвеститорите.

Тенденцията вече удари САЩ и вериги като МакДоналдс (McDonald's Corp) и Чипотле мексикън грип (Chipotle Mexican Grill Inc) бяха принудени да повишат възнагражденията на служителите.

Във Великобритания компаниите от сектора на хотелиерството и ресторантьорството са сред най-тежко засегнатите от правилата, заради които местата за развлечения бяха затворени, а работниците трябваше да се включат в правителствената схема за запазване на заетостта.

Въпреки спасителните мерки браншът съкрати 330 000 служители в периода на пандемията, посочва Кейт Николс от лобистката група Ю Кей хоспиталити (UKHospitality). Близо 20 процента от ресторантите и 10 процента от хотелите във Великобритания са били затворени завинаги, а много служители преценяват дългите работни часове, ниското заплащане и несигурните перспективи, обмисляйки да си търсят работа другаде.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958