EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недостиг и на работници без квалификация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг и на работници без квалификация

mail07:05 | 15.04.2024прегледи 800 коментарикоментари 0


Ако допреди няколко години имаше недостиг само на квалифицирани кадри, сега в страната трудно се намират и работници без квалификация, каза за БТА Християн Петков, оперативен мениджър на „ДжобТайгър“.

Според него причините за това са няколко. Освен че хората намаляват, в някои сектори работодателите продължават да не предлагат адекватно заплащане и да мотивират служителите си, бе неговата позиция.

Петков допълни, че у нас спада предлагането на работа за IT специалисти. По думите му международните компании в този сектор са започнали съкращения и са замразили подбора на нови кадри още в края на 2022 година.

Постепенно тенденцията се е усетила и на българския пазар на труда. В момента има с близо 35-40 процента по-малко предложения за работа в сравнение с края на 2022, началото на 2023 г., посочи експертът. Той обаче подчерта, че въпреки тази тенденция в сектора няма проблем да се реализират квалифицирани кадри с опит. Предизвикателството по-скоро е за тези, които тепърва навлизат в професията.

За появата на нови професии у нас Петков коментира, че по-скоро може да се говори за видоизменени стари. Много хора се превърнаха през последните години от работници в управляващи автоматизацията на процесите, обясни експертът.

Неговата прогноза е, че с активното навлизане на изкуствения интелект най-вероятно ще има кратък период от време, в който той ще изземе функциите на работещи хора. Да не забравяме обаче, че Al е алгоритъм, който се обучава, а за да учи правилно, са нужни човешки същества, допълни Петков. И уточни, че с разрастването на управлението на данни се очаква също да се видоизменят редица професии.

Експертът коментира още, че българският бизнес вече предлага регулярни стажантски програми. Той уточни, че много компании имат и позиции за служители без опит. Младите хора днес имат много възможности, защото дори и стажантските програми са заплатени, допълни експертът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg