EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неглежират аферата „Алма тур”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неглежират аферата „Алма тур”

mail17:40 | 12.09.2011прегледи 841 коментарикоментари 0


Eфектът от случая с непревозените туристи от българското Черноморие върху имиджа на България като туристическа дестинация ye e минимален, защото последствията от него ще отшумят, твърди заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов за БТА. Но уточни, че случаят още не е приключил, за да се каже с точност какви ще са последствията.
Днес е приключила проверката от Комисията за защита на потребителите на офиса на "Алма тур" и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма очаква обобщения доклад за това дали има нарушения или не по случая с непревозените туристи от българското Черноморие, каза Иво Маринов. Той уточни, че проверката е най-вече в "Алма тур флай", която оказва транспортната услуга. От комисията съобщиха, че официалната информация ще бъде оповестена от пресцентъра на министерството. Той припомни, че Софийска градска прокуратура е възложила на "Криминална полиция" проверка на случая и срокът за приключването й е десет дни.
Към настоящия момент 48 пътници трябва да излетят от "Летище Варна" за Москва, каза Маринов. 301 са пътниците, които трябва да отлетя за Санкт Петербург от летищата във Варна и Бургас. Днес преди обяд и имало среща на заместник-министъра на транспорта и информационните технологии Камен Кичев в "Росавиация" в Москва, откъдето са посочили, че ако има самолет, който може да превози руските туристи и бъде платен, те веднага ще му дадат коридор за прелитане и кацане. Плащането ще стане евентуално или от руски туроператор, или от "Алма тур", каза заместник-министърът.
Маринов информира, че остават без превоз още около 180 туристи от Финландия. Заместник-министърът съобщи, че в 15.00 часа утре предстои среща на членовете на руската туроператорска асоциация за организиране на плащането на чартърен полет чрез техния гаранционен фонд. Съгласно декларация на говорителката на авиокомпания "България ер" Антония Атанасова никакви полети за "Алма тур" вече няма да бъдат изпълнявани от компанията не само днес, а и по принцип, заради натрупаните й дългове, каза Маринов. Сега "България ер" преговаря с руските партньори на "Алма тур" за сключването на преки договори с тях, за да не се провалят вече купените почивки. Маринов каза, че към момента не разполага с информация какъв е изходът от преговорите между "Алма тур" и "България ер" по уреждането на задълженията на туристическата фирма. "Ако има такива, разговорите продължават", допълни Маринов. Отговорността за връщането на туристите в страната, от която са тръгнали, е на изпращащия туроператор, предвижда евродиректива, припомни заместник-министърът. Виждаме, че Русия, където има гаранционен фонд, за да не могат да се организират толкова бързо нещата, явно и там има проблем, каза Маринов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg