EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Негативизмът на правителството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Негативизмът на правителството

mail06:45 | 20.06.2013прегледи 1978 коментарикоментари 1


Мира Лазарова /обновена/
Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви в парламента: „Икономиката няма да понесе още шест месеца безвремие.”
Коя икономика обаче е най-същественият въпрос?
Преди ден една от най-големите компании в страната "Солвей Соди" АД отчете нетна печалба над 66,5 млн.лв. за 2012 година, при печалба за 2011 г. 10,1 млн.лв., съобщи дружеството. Акционерите на фирмата ще получат дивидент 10,48 лева на акция преди облагане. Парите си те ще получават от 19 юли до 31 декември 2013 година. Остатъкът от печалбата ще бъде прехвърлен към резервите на дружеството. През 2012 г. нетните продажби са се увеличили с 15%. Направените инвестиции надхвърлят 40 млн.лв.
Около 65% от икономиката в България се справя относително добре, тя е здравото ядро, коментира в разгара на кризата на доверие към кабинета „Орешарски” Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в тв интервю.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира:”Изчерпани са резервите в централния републикански бюджет”. Преразпределените средства към момента достигат 330 млн.лв.,за цялата предходна година те са били 410 млн.лв. Друг риск пред бюджета според министъра са надценените прогнози за макроикономическото развитие. БВП номинално е реализиран с 1,5 млрд.лв. в негативна посока. Основен риск пред изпълнението на бюджета е и недофинансирането на определени сектори. Основният проблем са просрочените задължения и постъпили искания от отделни министерства и ведомства за допълнителни разходи. Към края на април подобни допълнителни искания заедно с просрочени задължения са в размер над 800 милиона лева.
 

Тези цифри се повтарят от финансовия министър и премиера вече 20 дни. А най-важното не се чува. Как ще се увеличи приходната част на бюджета? Какви мерки кабинетът вече реализира за спиране на контрабандата и  укриване на ДДС? Според самия Орешарски контрабандата възлиза на 1.5 млрд.лв.

Зинаида Златанова, която е вицепремиер и министър на правосъдието, вече обяви, че усвояването на еврофондовете е слабо.
Към 6 юни прогнозната загуба по усвояването им е 237 млн. евро. Риск от загуба няма само по ОП „Транспорт". Възможни загуби по отделните оперативни програми са както следва: по ОПОС - 30 млн. евро, по ОП „Регионално развитие" - между 73 и 123 млн. евро, по ОП „Конкурентоспособност" - 50 млн. евро, по ОП „Развитие на човешките ресурси" - 70 млн. евро, по ОП „Административен капацитет" - 5 млн. евро, по „Техническа помощ" - 8.7 млн. евро. 97 млн. евро са загубени до момента по оперативните програми, според Златанова.
Средствата, които трябва да бъдат сертифицирани до края на 2013 г. по всяка една от оперативните програми, са 1 038 000 000 евро. Към 31 май са изпълнени на 21% от тази цел, допълва тя.
 

Според екс министър Томислав Дончев тези обвинения са "политикански коментари на едро" и не отиват на позицията на вицепремиер, защото управлението на европейски средства предполага внимание към детайла и висока степен на експертиза.”, казва той за агенция Фокус.
Този спор може да продължи безкрайно. Ето какво показват данните за средствата по ОП за България според  Единния информационен портал Структурни фондове на ЕС.

 

zoom_sss

 В сряда премиерът Орешарски представи своя "action" план от спешни мерки. Какво обеща той за подобряване на стопанската среда?

-Промени в Закона за обществените поръчки.

-До 30 август да бъдат разплатени всички просрочени задължения на бизнеса по обществени поръчки и да се ускори възстановяването на ДДС.

- През "следващите месеци" ще се предприемат стъпки за привличане на кредитни ресурси в Българската банка за развитие (ББР), за да се облекчи достъпът до по-евтин финансов ресурс за стартиращия малък и среден бизнес.

-Без да влиза в детайли обеща  "решителни стъпки против контрабандата".

Тези и други инициативи Орешарски коментира, че би извършил до края на тази година.
 

Серията министерски  импровизации продължава. Пак в тв интервю  днес икономическият министър Стойнев заплаши българските граждани с режим на тока.  "Има голяма вероятност от режим на тока, защото не са правени инвестиционни ремонти, а само ремонти на хартия."

Както е известно на всички от април 2013 година до този момент Електроенергийният Системен Оператор непрекъсното намалява производството на ток от различни производители поради свърх производство, ниско потребление и намален износ.

Защо българските министри залагат на негативните послания пред собствените идеи за промяна на статуквото? Обяснението е някъде в кръга:Некомпетентност - мързел-политиканстване.

Възможна ли е промяна в нагласите? Засега няма отговор.


 
Коментари
 
GRN - 19-06-2013 г. 16:15:23

Защо ли - че да ви кажа. Защото почнаха да оправдават бъдещите си провали още отсега.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg