EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Не 50, а 300 млрд. евро получава Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Не 50, а 300 млрд. евро получава Гърция

mail15:03 | 29.05.2011прегледи 816 коментарикоментари 0


Преобладаващото мнозинство от гърците подкрепят продажбата на държавни предприятия, за да могат да бъдат събрани 50 милиарда евро за изваждане на страната от кризата с дълга, предаде Reuters. Анкета на "Капа рисърч" за вестник "Вима" показва, че 80% от анкетираните са на мнение, че Гърция трябва да използва своите авоари, за да помогне за консолидирането на публичните финанси.
83% обаче се съмняват в способността на правителството да осъществи такава амбициозна програма. За 48% от гърците основният приоритет на Гърция  би трябвало да бъде растежът в икономиката. 38% са на мнение, че приходите от приватизацията трябва да бъдат използвани за стимулиране на икономиката, а 35% смятат, че парите трябва да бъдат използвани за изплащане на нарастващия дълг. Представители на ЕС призоваха Атина да побърза с приватизациите. Първи се очаква да бъдат приватизирани Пощенска банка, гръцкият телеком ОТЕ и двете най-големи пристанища в страната. Следващата вълна на приватизация идната година ще  включи 34% от фирмата за залагания ОПАП и до 17% от обществената електрическа корпорация.
Гърция може да получи близо шест пъти повече средства от планираното чрез приватизация на държавни активи, заяви Юрген Щарк, член на съвета на директорите на Европейската централна банка, цитиран от Reuters. Според Щарк програмата на гръцкото правителство за приватизация, която е част от икономическите реформи, необходими за изцеление на гръцката икономика, не е достатъчно амбициозна.
Според тази програма чрез приватизация до 2015 г. се очаква в хазната да постъпят около 50 милиарда евро. "Гръцкото правителство притежава акции в компании, които се търгуват на борсата, притежава поземлена собственост. Според експертни оценки е постъпленията от приватизация могат да бъдат 300 милиарда евро, твърди Щарк в интервю за вестник "Велт ам зонтаг". "Част от тези активи трябва да бъдат използвани за намаляване на нивото на задълженията. Освен това приватизацията по принцип води до повишаване на ефективността на цялата икономика", подчертал той.
Директорът на МВФ за Европа Антонио Борхес заяви по-рано този месец, че плановете на гръцкото правителство да получи чрез приватизация около 50 милиарда евро "са вероятно около една пета от всички активи, които Гърция може да приватизира". В момента общият дълг на Гърция се изчислява на 330 милиарда евро.
МВФ отхвърли днес информациите, че международният екип инспектори е установил, че Гърция е пропуснала всичките си фискални цели, съобщи Reuters. Вестник "Шпигел" писа в събота, че МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка са заявили в своя доклад, който ще бъде представен идната седмица, че Гърция не е постигнала всички фискални цели, договорени в спасителния план."Последните съобщения в медиите, които се позовават на мнението на международната мисия за проверка на гръцките финанси са неверни", заяви говорителка на МВФ в изпратена по имейл декларация. Нашите дискусии с властите продължават, имат добър напредък и се очаква да приключат скоро, заяви говорителката.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161