EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НГФ покрива до 50 % от кредитния риск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НГФ покрива до 50 % от кредитния риск

mail18:13 | 23.06.2009прегледи 2078 коментарикоментари 0


umbrella1Националният гаранционен фонд, дъщерно дружество на Българската банка за развитие, подписа споразумения с пет търговски банки за отпускане на портфейлни гаранции на стойност 50 млн. лева, съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на фонда Светлин Статков.
Банките, с които са подписани споразумения, са ДСК, Райфайзенбанк, ПИБ, МКБ Юнионбанк и Интернешънъл Асет Банк. В момента фондът води преговори за подписване на споразумения с още седем финансови институции - ОББ, СИБанк, ЕсЖе Експресбанк, Уникредит Булбанк, Алианц Банк, ЦКБ и ЧПБ Тексимбанк, посочи Статков.
Целта на споразуменията е да бъде улеснен достъпът на български малки и средни фирми до банково финансиране чрез осигуряване на допълнителни гаранции за получаване на кредит, посочиха от Българската банка за развитие /ББР/. Капиталът на фонда е 80 млн. лева. Фондът ще поема до 50 на сто от кредитния риск, като останалите 50 процента се поемат от банката-партньор.
За всички банки условията по гаранционните споразумения, които са сключили с фонда, ще бъдат еднакви, уточниха от ББР.
Фондът ще предлага две гаранционни програми на банките-партньори.
Чрез първата ще се издават гаранции на малки и средни предприятия за инвестиционни кредити. За тях ще могат да кандидатстват начинаещи фирми и вече съществуващи фирми с реална дейност над една година. Максималната гарантирана сума за начинаещи фирми ще бъде до 250 000 лева, а за съществуващи фирми - до 500 000 лева. Гаранциите ще могат да се се ползват за кредити с до 10-годишен срок.
Втората гаранционна програма е за експортно ориентирани фирми, които желаят да изтеглят оборотен кредит. При тази схема гарантираната сума и за съществуващите, и за начинаещите фирми, ще бъде до 250 000 лева, а срокът на гаранцията - до 2 години.
Търговските банки поеха ангажимент срещу предоставената от фонда гаранция да разглеждат в по-кратки срокове исканията на фирмите за кредит, както и да предлагат по-гъвкави схеми при обезпеченията и по-благоприятни лихвени условия, каза Статков.
Националният гаранционен фонд е учреден в края на 2008 г. За създаването му и за разработването на гаранционните схеми е използван опитът на гаранционни фондове от Франция, Австрия, Италия, Белгия и други европейски страни, съобщиха от ББР.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg