EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Начало на 44-то Народно събрание

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Начало на 44-то Народно събрание

mail11:04 | 19.04.2017прегледи 564 коментарикоментари 0


Най-възрастният народен представител Тома Томов откри първото заседание на новоизбраното 44-то Народно събрание. Регистрацията показа, че в пленарната зала присъстват 234 народни представители.

На тържественото заседание присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

В 44-тия парламент са представени пет политически сили – ГЕРБ, „БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и партия "Воля".

Новоизбраните народни представители положиха клетва, а след това подписаха и клетвените листове. След това прозвучаха химните на България и на Европейския съюз.

Изявленията

Председателстващият заседанието Тома Томов призова депутатите да затворят очите си и да погледнат със сърцата си, за да се върнат назад в историята и да си спомнят Оборищенското събрание. По думите му в него са участвали хора, които не мислят за кариера, не сключват сделки и не правят компромиси. Той цитира Захарий Стоянов, че тези хора са ангели. Вярвам, че Христос възкръсна, че има видим и невидим свят и в този голям невидим свят тези ангели, които дадоха живота си, гледат нас, искат да успеем, да не се спънем и да не се провалим, заяви Томов. Трябва най-сетне да оправим дома си, да има благоденствие, да дойдат златните години и да върнем децата си тук, посочи той и добави, че не е достатъчно само навън да са цъфнали дърветата, а трябва под тях да няма мъка и отчаяние.

Пръв изявление за началото на новия политически сезон направи Цветан Цветанов от ГЕРБ:

ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен четиригодишен управленски мандат. Благодаря на всички 1 милион 147 хиляди български избиратели, които подкрепиха политическа партия ГЕРБ и с гласа си препотвърдиха подкрепата си за реални решения за управлението на страната. Не искаме да правим ефектни политики, които да се харесват само заради своя популистки заряд.

Крайни форми на национализъм, които се вменяват от опозицията, няма да бъдат допуснати. Законодателните ни управленски намерения са съобразени с насоките за развитие на Европейския съюз. В същото време , и ние, и коалиционните ни партньори няма да изпуснем от внимание какви приоритети задава националният интерес на Българи. Продължаваме реформата на съдебната реформа, борба с корупцията на всички нива, стандарт на живот, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване, национална сигурност и икономически.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза:

Не успяхме да спечелим Избори 2017, но състезанието не е приключило, намираме се на полувремето. Продължаваме промяната и тя ще стане. Пожелавам да работим така, че да оправдаем току-що положената клетва – във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. По волята на народа "БСП за България" е втора политическа сила. В политиката има принципи – да има управляващи, да има и опозиция. В политиката има и правила – да дадеш на народа си свободен избор между алтернативни идеи и програми. Ние сме алтернатива на политическа партия ГЕРБ. В политиката има и морал – да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо един милион българи вярват, че "БСП за България" носим промяната. Няма да ви предадем в 44-тото НС.

Според Нинова председателството на ЕС трябва да бъде приоритет за всички партии в парламента.

За председател на 44-тото Народно събрание бе избран Димитър Главчев. Той беше единствената номинация за поста от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ. "За" избора му гласуваха 157 народни представители, 81 се въздържаха.

Депутатите избраха и заместник-председатели на 44-ото Народно събрание. Това са Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от "БСП за България", Явор Нотев от "Обединени патриоти", Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от ВОЛЯ.
Предложенията бяха гласувани заедно и единодушно одобрени с 235 гласа "за".
Депутатите отмениха великденската си ваканция и приеха решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на предишното Народно събрание.

За председател на Комисията по изготвяне на правилника на 44-тото НС ще бъде предложен Данаил Кирилов.

През следващата седмица президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат на най-голямата политическа сила /ГЕРБ/ за съставяне на правителство. Той се надява в началото на май новото правителство да бъде факт и обеща да работи конструктивно с кабинета "Борисов 3".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1153