EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Национално споразумение за младежка заетост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Национално споразумение за младежка заетост

mail18:00 | 13.10.2014прегледи 643 коментарикоментари 0


В Министерски съвет бе подписано национално рамково споразумение за реализация
на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 г. Целта на Европейската гаранция за младежта е да интегрира младежите между 15 и 24 г. на пазара на труда или обратно в образователната система. Акцент в реализацията на заложените цели е активното партньорство между държавата, местната власт и заинтересованите неправителствени организации.
Общо 55 млн. евро са предвидени за България по тази програма и няма национално съфинансиране, припомни министър Христосков в експозето си. Той отбеляза, че в документа ясно са посочени ангажиментите на всяка институция и страна по споразумението. Националната гаранция за младежка заетост стартира с предварителното проучване на потребностите на работодателите да наемат младежи за стажуване и чиракуване, съчетано с обучение.
До края на септември в Бюрата по труда са постъпили общо 9 957 заявки за работни места, като 6486 са за обучение на работното място и 3471 са заявките за младежи за чиракуване. Най-много са от София, Варна, Пловдив, основно в областта на търговията, ресторантьорството, експерти по маркетинг, медицински работници, счетоводители, готвачи. Работодателите правят подбор на безработните и избират подходящи за включването в тази схема.  Изискванията са кандидатите да са на възраст до 29 години.  Министър Румяна Коларова отбеляза, че основната грижа на ведомството е максимално да ограничи ранното отпадане от училище, тъй като то е основен източник на безработица. По програмите, които в момента се реализират, има поне 30 000 ученици и студенти, които са преминали през стажове, а до края на годината се очаква поне още 10 000 да преминат през тях.  Министърът акцентира върху необходимостта фирмите да издават сертификат за придобити определени умения и квалификация.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961