EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Национални дни на кариерата 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Национални дни на кариерата 2023

mail13:15 | 07.04.2023прегледи 793 коментарикоментари 0


Най-големият форум за търсене на кариерни възможности за студенти и млади специалисти "Национални дни на кариерата 2023" се провежда из страната до 11 април, съобщиха организаторите от "Джоб Тайгър" (JobTiger). Събитието се организира за 22-а година и в него ще вземат участие над 120 компании, които ще се срещнат със студенти и млади специалисти, за да предложат своите работни и стажантски места.

За пръв път посетителите на форума ще могат да се възползват от "Скенфактор" (ScanFactor) – иновативна технология, чрез която кариерните форуми на живо са с дигитален обмен на данни. Иновацията позволява лесно и практично споделяне на профил, автобиография или портфолио на търсещ нови професионални възможности кандидат с предлагащите работни позиции - само с QR код.

Близо 20 български и международни компании предлагат работа за млади хора в Националните дни на кариерата във Велико Търново.

Форумът беше открит от ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и Светлозар Петров, управител на платформата "Джоб Тайгър" (JobTiger), която от 2005 година е организатор на инициативата.

Опитът сочи, че поне един от шест студенти си намира работа след среща с работодател в рамките на подобен форум, посочи Петров. От "Национални дни на кариерата" е започнал професионалният път на над 53 000 души, допълни той.

Ректорът проф. Бонджолов отбеляза, че след прекъсването заради пандемичните мерки студентите отново ще имат възможност да се срещнат със своите потенциални работодатели, да реализират своите стажове и първи стъпки в кариерното развитие.

За втора поредна година посетителите на форума се възползваха от ScanFactor – иновативна технология, чрез която кариерните форуми на живо са с дигитален обмен на профил, автобиография или портфолио на търсещ нови професионални възможности кандидат с предлагащите работни позиции - чрез QR код.

Младите хора, които започват работа при нас, ще получат базови умения и възможности за развитие. Те постъпват без опит, но само след две години практика ще имат шанс да израснат кариерно, каза Радостина Тричкова, представител на международна компания за видеонаблюдение.

Една от големите платформи за аутсорсинг услуги в полза на бизнеса представи своите възможности за първи път във Велико Търново, тъй като във Великотърновския университет се създават едни от най-добрите кадри по приложна лингвистика, а компанията контактува с партньори от държави, където се говорят над 50 различни езика. Най-търсени продължават да бъдат младежите, владеещи немски, френски, испански и скандинавските езици, отбелязаха от компанията.

Един от най-големите дефицити на кадри е в сферата на машиностроенето, затова две от водещите компании в сектора също присъстваха на борсата със свои щандове. Освен добри стартови работни заплати, те предлагат и образователна квалификация за своите служители. Тъй като фирмите са отдалечени от Велико Търново, за работещите е осигурен транспорт, както и други социални придобивки.

В рамките на форума са разкрити и щандове на организации, които предлагат стипендиантски програми. Специализации и възможности за обучение в Китай предоставя Институт "Конфуций" към Великотърновския университет. Ръководителят на института Искра Мандова коментира за БТА, че отскоро съвместно с Министерството на земеделието са разработени помагалата "Млади предприемачи", чиято цел е да помогнат на желаещите млади хора да развиват търговия с Китай, като създават свои фирми.

От своя страна студентите коментираха, че в първите години на своето обучение е трудно да съвместяват работа и учене, но след третата година, е належащо да започнат своите стажове. Според Димитър, Иван и Евгени, които са студенти второкурсници в специалността "Компютърни науки" във Великотърновския университет, е важно първите кариерни стъпки да започнат в реална работна среда, адекватна на тяхната теоретична подготовка.

В края на тази година голяма шведска търговска верига за мебели ще разкрие свой магазин от градски тип във Велико Търново, в него ще бъдат обявени 15 работни позиции, но за нас е важно да открием младия мотивиран мениджър и интериорния дизайнер, за да стъпим стабилно на местния пазар, посочиха представителите й.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158