EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Национална карта за водородни технологии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Национална карта за водородни технологии

mail17:15 | 24.02.2023прегледи 781 коментарикоментари 0


Национална пътна карта за развитие на водородните технологии разработва Министерството на иновациите и растежа (МИР) като една от основните реформи по Плана за възстановяване. 

"Водородната карта е стратегически документ за създаване на условия за напредъка във връзка с използването на тези технологии. Предстои съвсем скоро, след обсъжданията в работната група и междуведомственото съгласуване, тя да бъде внесена за приемане от Министерския съвет", каза Мария Тодорова, директор на дирекция "Политики и анализи" към МИР, цитирана от министерството. 

Страната ни се стреми да е сред първите едва 20 държави в света с работеща водородна долина, чието изграждане започва още през 2023 г. и ще се съфинансира от Европейската комисия и Министерството на иновациите и растежа, уточняват от МИР. 

За целта в рамките на следващите 5 до 7 години страната ни ще мобилизира ресурс от над 3,2 млрд. евро по различни програми и проекти, включително частни инвестиции за насърчаване на използването на потенциала на водородните технологии, казва Тодорова. Пред бТВ тя посочва, че проектът за водородна долина в България се предвижда да се реализира в Маришкия басейн и един от 9-те проекта по Програма "Хоризонт Европа", за които Европейската комисия осигурява финансиране в първата покана за подаване на проектни предложения през 2022. Той ще бъде подкрепен и с 8 млн. евро през Програмата за наука и иновации (ПНИИДИТ) към МИР, като общо за цялостното изграждане на предвидената водородна инфраструктура ще бъдат вложени над 30 млн. евро. Очаква се проектът да стартира още тази година, като срокът за изпълнението му е 5 години.

Тодорова казва още, че Националният план за възстановяване и устойчивост реализира инвестиции в зелен преход и кръгова икономика, както и в климатична неутралност и даде пример с процедурата, която бе отворена от МИР на 14 февруари по Плана за изграждане на ВЕИ инсталации от бизнеса с бюджет 200 млн. лв. в посока декарбонизация на икономиката. Тя уточни, че зеленият водород може да има множество приложения в промишлеността, транспорта, енергетиката и строителството и не замърсява. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162