EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Национализации във Ватикана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Национализации във Ватикана

mail16:45 | 27.02.2023прегледи 878 коментарикоментари 0


Папа Франциск реално национализира всички активи и имущество на различните служби на Ватикана и свързаните институции, обявявайки ги за суверенно наследство, което е собственост на Светия престол, а не на индивидуални лица и служби, предаде Асошиейтед прес.

Този ход е част от нов закон, публикуван преди дни, който отбелязва последната инициатива на папа Франциск да централизира активите на Ватикана, за да могат те да бъдат управлявани надлежно.

Папа Франциск лиши държавния секретариат на Ватикана от портфейла му на стойност 600 милиарда евро (635 милиарда долара) и нареди активите да бъдат трансферирани в Службата за наследството на Ватикана след скандал с инвестиция от 350 милиона евро в недвижима собственост в Лондон.

Прокурори от Ватикана повдигнаха обвинения срещу 10 души, сред които и един кардинал за ограбване на Светия престол със суми в размер на десетки милиони евро посредством лондонската сделка. 

Новият закон изяснява, че Светият престол притежава всички активи, ценни книжа или имущество, притежавани от служба на Ватикана или принадлежаща институция. Тази публична собственост на църквата е поверена на отделните служби, за да я използват, но е предназначена за универсалните нужди на църквата, за да изпълни мисията си, според закона.

В предишни етапи от финансовите реформи на папа Франциск Ватикана нареди на всички служби да приложат стандартизирани мерки за годишния бюджет и счетоводната отчетност. На индивидуалните служби или конгрегации бе разрешено преди това да оперират във финансови "силози".

Папата централизира и преработи инвестиционната стратегия на Ватикана за, за да забрани спекулативни инвестиции и да даде приоритет на благоразумно инвестиране в промишлености, които са в интерес на общото благо. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037