EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Нафтогаз разделен на две компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нафтогаз разделен на две компании

mail13:00 | 06.06.2014прегледи 1069 коментарикоментари 0


Правителството на Украйна реши да създаде компаниите Украинска газопреносна система и Украински газови хранилища въз основа на държавното предприятие Нафтогаз Украйна. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Юрий Продан, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.
"Ще бъдат създадени две акционерни компании със 100-процентова държавна собственост. Едната ще работи като независим оператор (на газопреносната система) по европейските правила, а втората ще бъде собственик на подземните хранилища", поясни министърът.
Продан посочи, че това решение предстои да бъде одобрено от парламента и да бъдат приети редица ведомство добави, че разделянето на Нафтогаз Украйна на отделни компании според вида дейност се прави в рамките на изпълнението на "условията на третия енергиен пакет" на ЕС.
На заседание на правителството премиерът Арсений Яценюк заяви, че след реформирането Нафтогаз ще се занимава изключително с продажбата на газ.
Пред парламента Яценюк, който представи доклада си за енергийната сигурност на страната, каза, че при реформирането на Нафтогаз Украйна ще бъдат създадени две публични акционерни дружества - Украинска газопреносна система и Украински газови хранилища. Той съобщи, че Киев е предложил на САЩ и ЕС съвместно използване и модернизиране на украинската газопреносна система, за което ще бъде създадена нова компания за експлоатация на магистралните газопроводи.
В момента газопреносната система и подземните хранилища са под контрола на Укртрансгаз, която е 100 процента собственост на Нафтогаз, припомня Ройтерс. Реформирането на Нафтогаз и намаляването на дълговете й бе поставено като условие и в спасителния пакет на МВФ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4258