EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Научно-технологичен парк за 50 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Научно-технологичен парк за 50 млн. евро

mail15:50 | 08.03.2012прегледи 589 коментарикоментари 0


МИЕТ насърчава, включително и чрез финансиране по ОП "Конкурентоспособност", клъстерната инициатива, но въвеждане на данъчни стимули може да даде вратичка за недобросъвестно ползване на преференциите. Министър Трайков заяви, че географско обособените клъстери увеличават общия оборот на компаниите. В рамките на европрограмата е предвидено създаване на първия научно-технологичен парк в България, който ще се намира на 4 километър в столицата върху площ от 230 дка. Стойността на проекта е 50 млн. евро и ще представлява хъб за наука и бизнес, който ще включва бизнес инкубатор и лаборатория. Тук ще се прилагат т.нар. меки мерки за развойна дейност и приложна наука. В следващия програмен период се очаква да бъдат реализирани още 2-3 подобни парка. Електронно подаване на проектните предложения по "Конкурентоспособност" се предвижда да стартира още през настоящата година, коментира Трайков други предложения на бизнеса, свързани с програмата.
По мерките за въвеждане на саморегулацията Трайков заяви, че това е добра практика в браншове с традиции, но и към нея трябва да се подхожда внимателно, за да не се търсят вътрешни за гилдията ползи. МИЕТ е поръчало изготвяне на оценка за въздействието на Закона за независимите оценители, която е пред финализиране.
По отношение на модерната европейска регулация между доставчици и търговски вериги МИЕТ заедно със заинтересованите страни разработи проект за изменение на Закона за защита на конкуренцията. Той е в процес на оценка на въздействие, която също е на финален етап.
Трябва да се засили партньорството с КРИБ по прилагането от догодина на новата методика за държавните такси, които ще бъдат разходо-ориентирани, заявиха от МИЕТ. :Липсва и схема за връзката на компаниите с образователните структури. Участниците в срещата стигнаха до общо мнение, че е нужна съвместна среща с образователното министерство. На нея ще се обсъди участието на бизнеса при съфинансиране на проекти, които повишават професионалната квалификация на младите хора и ги стимулират в търсенето на добро място за бизнес реализация.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037