EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАТО прави база у нас, вероятно във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАТО прави база у нас, вероятно във Варна

mail10:10 | 23.01.2015прегледи 1697 коментарикоментари 0


По време на посещението си в София генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че в България ще бъде разположен постоянен команден център на НАТО, в който освен български военни ще служат и военнослужещи от други страни - членки на алианса. Базата в България ще бъде една от шестте, които пактът ще изгради по източния си фланг, като останалите пет ще са в Румъния, Полша и трите прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония.
Изграждането на изнесените командни центрове е част от Плана за действие за готовност на НАТО, който беше приет на срещата на върха в Уелс. Досега обаче не беше ясно къде точно ще бъдат разположени тези бази. По неофициална информация, на която се позовава в. Сега, София е предложила командният център да бъде във Варна. Той ще отговаря за контрола на Черно море. За целта ще бъде използвана бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница ЕКРАН. Тя беше изградена от екип на две американски компании - FSI и Lockheed Martin.
След срещата си с президента Росен Плевнелиев Йенс Столтенберг даде изграждането на командния център у нас като пример за желанието на НАТО да гарантира сигурността на България. "На юг има терор - в Ирак и Сирия, има насилие в Северна Африка, има предизвикателства и на изток с Русия, която "се държи агресивно със съседните държави и е анексирала Крим", посочи Столтенберг и добави, че е пристигнал у нас, за да получи информация как България може да се изправи пред тези предизвикателства.
Заради раздути цени България вече няма да разчита на Русия за поддържа МиГ-29 и ще го възложи на Полша. Това съобщи пред БНТ военният министър Николай Ненчев. Причината е, че цената на поддръжката се надува от верига посредници в Русия. "Плащаме три пъти над цената, която ни дава заводът за поддръжка на тази техника, защото минава през няколко фирми посредници от руска страна", каза министърът.

Договорът с Русия за поддръжката на МиГ-29 изтича през септември, поясни министърът. Вече се водят преговори с Полша, която разполага с много добри възможности и предоставя добри условия за тези процедури, каза Ненчев. Друг аргумент е, че Полша също е член на НАТО.

По думите на министъра страната се нуждае от обновяване на остарялата техника, която не е съвместима със стандартите на НАТО. Той даде пример с Украйна, чийто бюджет за отбрана бил 1% от БВП, но след загубата на Крим се вдигнал до 5 на сто.
Източници:в.Сега, БНТ

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185