EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Настояват за оставки по случая „Корал” & Царево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Настояват за оставки по случая „Корал” & Царево

mail11:30 | 23.04.2015прегледи 1161 коментарикоментари 0


Коалициата „За да остане природа в България” и защитници на плажа „Корал” настояват за незабавна оставка и/или уволнение, както и подвеждане под наказателна отговорност на служебните лица, които през последните години за взели дейно участие в унищожаването и обезобразяването на природата и са действали в нарушение на закона, като са ощетили държавата и гражданите в община Царево:

Георги Лапчев – кмет на община Царево – за безбройните неправомерно издадени строителни разрешения
Главни архитекти в община Царево за периода 2013 – м. май 2015 г.
Мария Василева – кметски наместник в с. Лозенец – за извършване на незаконно строителство и прикриването му през м. май 2014 г.
Михайл Михайлов – Директор дирекция „Национална служба за защита на природата“ – за липсата на отговор в продължение на 2 години относно обявяването на нова защитена зона на к-г Корал.
Петко Арнаудов – бивш кмет на община Царево – за десетките незаконосъобразни издадени строителни разрешения
Димитър Алексиев – бивш главен архитект на община Царево – за издаването на безброй незаконосъобразни строителни разрешения.
Гражданските организации настояват всички тези лица да бъдат освободени от постовете, които заемат, и срещу тях да се проведе разследване с цялата сила и строгост на закона.

Според коалицията тези служители са:
-Издавали разрешения за строеж на база одобрени проекти на главния архитект на община Царево, които към датата на издаването са изгубили правно действие.
-Напълно са пренебрегнали осигуряването на възможности за присъединяване на разрешените строежи към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура!

-Не са взели предвид или директно се манипулира отношението към изискващите се процедури по екологичното законодателство
Освен това се настоява за спешни мерки за спасяване Черноморието от бетона:

1. В Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да бъде приет давностен срок от 10 г. за всички нереализрани подробни устройствени планове (ПУП), за да се освободим от наследството от мутренските времена и да спрем незаконни устройствени планове от миналия век да продължават да излизат като „скелети от гардеробите“ на общините.
2. В Закона за устройство на територия да се спре действието на общи и подробрни устройствени планове (ОУП и ПУП), както и разрешителни за строеж, които са приети без задължителни оценки за опазване на околната среда и биологичното разнообразие. Основните проблемни територии по българското Черноморско крайбрежие са в общини, чиито общи и подробни устройствени планове са приети в нарушение на закона без задължителните оценки, като Долни чифлик (Камчийски пясъци и Шкорпиловци), Царево (Корал, Юг, Синеморец), Бяла (Карадере), Несебър (Иракли, дюните при Слънчев бряг и Несебър).3. В закона за устройство на територията да се предвиди достъп до правосъдие по териториално-устройствени проблеми съгласно изискванията на чл. 9, ал. 3 от Орхуската конвенция, с което да се даде възможност на граждани и екологични огранизации да обжалват ОУП, ПУП и разрешителни за строеж, които са приети без задължителни оценки за опазване на околната среда и биологичното разнообразие. Липсата на обжалваемост на устройствените планове и разрешителни се води, че защитава "стабилността на тези актове", но случаите по Черноморието показват, че законът защитава единствено стабилността на беззаконието, корупцията и далаверите. Бетонът не е най-голямата ценност, нито на 21 век, нито на България.

Отделно настояват Министерството на регионалното развитие да публикува списък на землищата, в които е извършено картиране на обекти по чл. 6 от ЗУЧК (плажове, дюни, крайбрежни езера, лимани и др.), и в които още не е завършено картирането.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158