EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Насилие над гласуващи в Каталуния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Насилие над гласуващи в Каталуния

mail19:55 | 01.10.2017прегледи 8451 коментарикоментари 0


/ обновявана/

Повече от 460 души са били ранени днес в безредиците в Каталуния, заяви кметицата на Барселона Ада Колау, цитирана от Ройтерс.
 Полицаи за борба с безредиците влязоха в сблъсъци с хора, събрали се, за да участват в забранения от централните испански власти референдум за независимост на областта.
    "Като кмет на Барселона настоявам незабавно да бъдат прекратени атаките на полицията срещу беззащитното население", се казва в изявление на Ада Колау.
    В друго комюнике каталунските здравни служби съобщиха, че са пострадали 465 души, като двама са в сериозно състояние в болница. Франс прес уточнява, цитирайки говорител на каталунските здравни служби, че 465 души са получили медицинска помощ, а 92 са били ранени, от тях двама - тежко. Мъж е получил инфаркт след намеса на полицията в Лерида, на 150 километра от Барселона.  
    Испанската полиция е задържала днес в Каталуния трима души, включително едно непълнолетно момиче, за неподчинение на представители на властта. Данните са на испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс и ТАСС.
    По-рано бе съобщено за един задържан.
    Увеличава се и броят на пострадалите полицаи - по последна информация те са 12.
    Към 17 ч. (18 ч. българско време) испанската полиция е затворила 92 избирателни секции в Каталуния, съобщи вътрешното министерство.

  Каталунските власти са установили контакт с ЕС, за да издействат той официално да осъди Испания за това, че е накърнила основните права и свободи на каталунците по време на днешния референдум за независимост. Това съобщи днес на пресконференция в Барселона Раул Ромева, ръководителят на департамента по външните работи на каталунското правителство, предаде ТАСС.
    По думите му правителството на Испания е нарушило член 7 от Лисабонския договор, който формулира неприкосновеността на демократичните права и свободи в страните от общността. Важен момент е и това, че нарушаването на тези права и свободи на каталунците става чрез използването на военизирани полицейски сили - Гражданската гвардия,  допълни той. От голямо значение е да се обърне внимание на европейските страни и институциите на ЕС, че е налице нарушение на основни права на европейски граждани, каза Раул Ромева.
    Преди това говорителят на каталунското правителство Жорди Турул обяви, че 337 човека са получили наранявания по време на полицейската операция за осуетяване на референдума, обявен за незаконен от Мадрид. Турул обвини директно премиера Мариано Рахой и и вътрешния министър  Хуан Игнасио Соидо като отговорни за насилието, допълни АП.

Президентът на Каталонската автономия в Испания Карлес Пучдемон обвини испанските власти , че използват „неоправдано, непропорционално и безотговорно“ насилие в опита си да провалят провеждания в областта референдум за независимостта, предаде The Independent.
„Палките, гумените куршуми и насилието показват ужасяващия външен образ на Испания“, заяви Пучдемон. „Неоправданото, непропорционално и безотговорно насилие на испанската държава днес не само, че не успя да спре желанието на каталонците да гласуват, но и им помогна да разсеят съмненията, които трябва да решим днес“, добави той. 

Бившият министър-председател на Каталонската автономия Артур Мас призова испанския министър-председател Мариано Рахой „незабавно да подаде оставка“, предаде The Guardian. Мас заяви, че Рахой стои начело на „насилствена държава“ и нарече испанския министър-председател „авторитарен потисник“.
Според бившия лидер на каталонците, говорейки за избухналото полицейско насилие, „ние не можем да бъдем в общ държавен проект, който използва палки и полицейска бруталност“. 

 Светът коментира насилието в Каталуния

 Политици призоваха централното правителство на Испания и Каталонските власти да започнат диалог, а полицейското насилие в областта да бъде прекратено.

Бившият министър-председател на Белгия и председател на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Веровстат осъди действията на полицията в Испания, която се опитва да предотврати провеждането на референдума за независимостта в Каталония, предаде The Guardian.
„Не желая да се меся във вътрешните дела на Испания, но абсолютно осъждам това, което се случва днес в Каталония. От една страна сепаратистките партии провеждат този така наречен референдум, който е забранен от Конституционния съд на Испания, знаейки много добре, че единствено малцинството би участвало, след като 60% от каталонците са срещу отделянето“, заяви евролибералът. „Но от друга страна, дори и въз основа на съдебното решение, се употребява непропорционално насилие допитването да бъде прекратено“, добави той.
„В ЕС се опитваме да открием решение чрез политически диалог и с уважение на испанската конституция. Крайно време е за деескалация на напрежението. Единствено договорено решение, в което всички политически партии, включително и опозицията в парламента на Каталония, са замесени е пътят напред“, добави той.

„Насилието не може да бъде отговор! Ние осъждаме всички форми на насилие и потвърждаваме нашия призив за политически диалог“, заяви министър-председателят на Белгия Шарл Мишел си в социалната мрежа „Туитър“.

„Загрижен съм за ситуацията. Призовавам към политически диалог, върховенство на закона и мирно решение“, заяви словенският премиер Миро Церар от страницата си в социалната мрежа „Туитър“.

„Емоционалният заряд е силен. Раните на недоверието – дълбоки. Диалогът със собствения народ е нещо задължително за Испания“, заяви министърът на външните работи на Литва Линас Линявичус. „Насилието няма да помогне“, добави той.

„Все по-загрижена съм от снимките, идващи от Каталония. Независимо от гледната си точка относно независимостта, ние всички трябва да осъдим подобни сцени“, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън от профила си в социалната мрежа „Туитър“. „Призовавам Испания да промени курса, преди някой да пострада сериозно. Оставете хората да гласуват на мира“, добави тя.

„Полицейското насилие срещу гражданите на Каталония е шокиращо“, заяви председателят на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин

. „Испанското правителство трябва да действа и да сложи край на това“, добави той. „Призовавам Тереза Мей да се обърне пряко към Рахой да сложи край на полицейското насилие в Каталония и да открие политическо решение за конституционната криза“, смята той.

„Ескалацията на събитията в Испания е притеснителна. Мадрид и Барселона незабавно трябва да деескалират положението и да започнат диалог“, написа бившият председател на Европейския парламент и настоящ лидер на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц на страницата си в социалната мрежа „Туитър“.

„Въпреки, че съдът в Испания отсъди, че референдума в Каталония не трябва да се провежда, държавата има задължението да защитава правото на мирно събиране и свободно изразяване. Това се отнася поравно и за тези, които са против независимостта, и за тези, които я подкрепят. Където полицията използва сила, за да се правя с нарушенията на реда, тя трябва да бъде сигурна, че действията ѝ са необходими и пропорционални“, пише правозащитната организация "Хюмън Райтс Уоч" в официално свое заявление.         

 

Хроника от деня

Стотици каталунци започнаха да се редят тази сутрин на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния, който бе забранен от испанските власти, съобщиха световните агенции.
Хората започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.
Автоколона от около 30 полицейски микробуса, микробуси без обозначителни знаци и камион с полицаи напуснаха пристанището на Барселона рано тази сутрин, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидец.
Хиляди полицаи бяха изпратени от цяла Испания, за да не позволят произвеждането на референдума.

"Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?", гласи въпросът на допитването.
Референдумът потопи Испания в една от най-сериозните конституционни кризи от десетилетия, отбелязват агенциите.
Напрежението между Мадрид и Барселона се засили, откакто на 6 септември каталунският парламент одобри закон за допитването. Два дни по-късно той бе отменен от Конституционния съд на Испания и това даде правно основание за действия на полицията и правителството в Мадрид, чиято цел е да предотврати гласуването. Кабинетът на премиера Мариано Рахой заяви, че референдумът няма да се състои, но каталунските лидери увериха, че плебисцит ще има.
Полицията конфискува милиони бюлетини и изборни книжа. Не бяха публикувани избирателни списъци, полицията получи нареждане да затвори помещенията, където каталунците казват, че ще има избирателни секции.
Противниците на отделянето на автономната област от Испания се очаква да бойкотират вота.
Според каталунските власти право на глас имат над 5,3 млн. каталунци, които ще могат да гласуват в 2315 секции от 9 ч. до 20 ч. (от 10 ч. до 21 ч. българско време.
Снощи испанското министерство на вътрешните работи обаче обяви, че повечето от тези участъци са били затворени от правоохранителните органи.
-------------------

Най-малко 11 полицаи са пострадали в Каталуния при опити да предотвратят произвеждането на референдума за независимост. Това съобщи испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.   
    Уточнява се, че девет от тях са от испанската национална полиция и двама - от Гражданската гвардия.
    По-рано в Туитър каталунските власти заявиха, че са пострадали 38 избиратели, девет от които били откарани в болница, посочва ДПА.

----------------------

Представителят на испанското правителство в Каталуния похвали днес службите за сигурност, че са действали "професионално" за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания, предаде Асошиейтед прес.
    Делегатът на Мадрид в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция и Гражданската гвардия за старанието им "да бдят за сигурността на всички каталунци и да гарантират техните права". Днешните събития в автономната област "никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно", подчерта отново Мильо.
    Полицаи обстрелваха днес с гумени куршуми демонстранти и навлизаха с взлом в избирателни секции, припомня АП. Говорител на каталунското правителство окачестви тези действия като репресии и призова Мильо да подаде оставка. 
    Най-малко 38 човека са получили днес леки травми в сблъсъци със силите на реда в Каталония, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на здравните органи в областта.
    Прокуратурата на Испания ще предприеме мерки срещу "Мосос д'Ескуадра" (каталунската полиция), чиито служители не са участвали в кампанията за осуетяване на референдума за независимост, пише днес мадридският вестник "Паис", цитиран от ТАСС. Според източник от прокуратурата местните полицаи не са оправдали доверието на съдиите и прокурорите, че ще изпълнят техните указания.

--------------------------------

Централното правителство на Испания поиска от каталонския лидер Карлес Пучдемон да прекрати референдума за независимост, провеждащ се в региона, предава AFP. В съобщението се казва още, че „Пучдемон и неговия екип са отговорни за всичко, което се случи днес и за всичко, което може да се случи, защото не сложиха край на този фарс“.
Агенцията припомня, че по-рано полицията се намеси да спре гласуването, като срещу каталонците бяха използвани гумени патрони, в резултат на което са ранени 38 души. Независимо от това, вота продължава в по-голямата част от района.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1019