EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Насекомите - новото месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Насекомите - новото месо

mail17:00 | 24.01.2011прегледи 949 коментарикоментари 0


Учените очакват това да се окажат насекомите. "Ще дойде ден, когато един Биг Мак струва 120 евро, а Бъг Мак (bug -буболечка) 12 евро, когато повече хора ще ядат насекоми, отколкото каквото и да е друго месо", заяви главният изследовател Арнолд Ван Хюис пред невярващата аудитория в университета Вагенинген. "Най-добрият начин да се започне е да опитате веднъж", подчертава ентомологът. Приготвените от готвачите тайландски мариновани скакалци, пай с плънка от ядивни червеи и други деликатеси се оказват доста привлекателни за студентите, за радост на готвача и организаторите. Проблемът да се накарат хората от Запад да ядат насекоми е в съзнанието, подчертава ръководителят на катедрата по ентомология Марсел Дике. И останалите западняци няма да имат избор, смята Дике. Световната организация по прехраната и земеделието на ООН предсказва, че през 2050 на планетата ще живеят над 9 милиарда души, а земеделските земи вече не достигат. "Трябва да ядем по-малко месо или да намерим алтернатива", подчертава Дике. Насекомите имат високо съдържание на протеин, ниски мазнини и са по-ефективни от бозайниците – 10 кг храна спомагат за създаването на 6 до 8 кг месо от насекоми, вместо само 1 кг говеждо, показва изследването. Насекомите произвеждат и по-малко парникови газове, а храненето с тях не може да предаде болести на хората. "Въпросът всъщност трябва да бъде "Защо не ядем насекоми?", казва Дике. Той посочва, че хората вече изяждат средно 500 г насекоми годишно – в хляба, конфитюрите и други обработени храни. Около 500 вида насекоми се ядат в Мексико, 250 в Африка, 180 – в Китай и други части на Азия. Те често са смятани за деликатес. Над 1200 вида насекоми са ядливи, включително стършели, комари и термити. Трима фермери в Холандия отглеждат различни видове насекоми за нарастващата група любители на екзотичните ястия. По-голямата част от тях се използват за добавки към животинската храна, но от 2008 г насам търсенето се е утроило. Водят се изследвания и по извличането на протеините от насекомите, за да не виждат хората "първоизточника" им.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167