EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наръчник за пътници през лятото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наръчник за пътници през лятото

mail15:30 | 27.06.2013прегледи 1071 коментарикоментари 0


За пръв път тази година милиони летуващи в ЕС ще бъдат защитени с всеобхватен набор от права на пътниците — независимо дали пътуват със самолет или влак, а сега и с кораб и автобус. Според проучвания обаче две трети от пътниците не са запознати с правата си. Ето защо Европейската комисия стартира нова кампания, която да информира множеството хора, които се стягат за път това лято, за техните права на пътници и как да си ги потърсят, ако това е необходимо.
От 25 до 28 юни се провеждат прояви за откриване на кампанията в Брюксел, Атина-Пирея и София, а във Варшава ще се проведе информационен ден за правата на пътуващите със самолет.
Защо е необходима нова кампания?
59 % от пътуващите със самолет в ЕС не са наясно със своите права по време на пътуване, 34 % са наясно, а 7 % нямат мнение по въпроса..
66 % от гражданите на ЕС не са запознати със своите договорни права при закупуването на билет за пътуване, 34 % са запознати..
Един на всеки шестима европейци страда от увреждане. Освен това поради застаряването на населението на Европа ще се увеличава броят на пътниците, нуждаещи се от специална помощ, свързана с увреждане или ограничена подвижност. Една от целите на законодателството за правата на пътниците е лицата с увреждания и лицата с намалена подвижност да имат същите възможности за пътуване като останалите граждани.
ЕС е първото място в света, където съществува всеобхватен набор от права на пътниците за всички видове транспорт (въздушен, железопътен, воден и автобусен). Гражданите трябва да знаят повече за правата, които им дава законодателството на ЕС.
Как да се информирате за правата си на пътник?
В рамките на кампанията бе създаден уебсайт, включващ всички видове транспорт. Уебсайтът е достъпен на всички официални езици на ЕС.
Съществува и мобилно приложение за всички видове транспорт и за четири мобилни платформи: iPhone и iPad, Android, Blackberry и Windows Phone 7. Приложението е достъпно на 22 от езиците на ЕС. За всеки евентуален проблем приложението ви информира какви са правата на пътниците и към кого да се обърнете, за да подадете жалба.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg