EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нарушения в обществени поръчки на БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нарушения в обществени поръчки на БНБ

mail14:01 | 15.09.2016прегледи 684 коментарикоментари 0


Нарушения в обществените поръчки на БНБ са открити от Сметната палата. Това става ясно от доклада за проверката на разходите на Централната банка през миналата година. В резюмето на отида пише:

При одита е установено, че през 2015 г. са извършени разходи за такелажни и товаро  – разтоварни дейности, по договор от 2014 г., сключен след проведена процедура по ЗОП (отм.), в размер на 1 182 405, 61 лв. без ДДС, от които за пренасяне на принтери, компютри, маси, столове, шкафове, дивани, фотьойли, пластмасови бутилки с вода и др. са изразходвани 971 272 лв. без ДДС или 82,14 % от общия размер на разходите, свързани с дейности по Приложение А-2 към договора. Преди възлагането на тези дейности на външен изпълнител не са направени анализи и разчети доколко е финансово обосновано възлагането на посочените дейности на външен изпълнител или на назначени за целта служители.

Установена е недобра практика за сключване на дългосрочен договор (четиригодишен) за доставка на комуникационно оборудване и софтуер, в т. ч. и поддръжка, без посочване на крайна цена и прогнозни количества от всеки вид оборудване, които следва да бъдат доставени в рамките на четиригодишния период, в резултат на което са изразходвани 8 (осем) пъти повече средства от първоначално планираните за обществената поръчка.

Проверените процедури и възлагания по реда на глава осма „а“ от ЗОП (отм.) са проведени в съответствие със ЗОП (отм.) и Вътрешните правила за провеждане на процедури по възлагане на обществени поръчки в БНБ (ВПППВОП). При една от проверените процедури с предмет „Доставка и гаранционна поддръжка на компютърно оборудване, компютърни компоненти за него, софтуерни продукти и услуги по инсталиране и конфигуриране по 2 обособени позиции“ ценовата оферта на определения за изпълнител участник надвишава 3,5 пъти прогнозната стойност на поръчката, посочена в обявлението. Сключеният договор е без посочване на крайна цена и без прогнозни количества, за срок от 4 години, което поражда риск от изразходване на многократно повече средства от първоначално заложените за поръчката, който риск е реализиран при друг договор със същия изпълнител.

През одитирания период не са проведени 9 обществени поръчки по реда на ЗОП (отм.), при наличие на основания за това. Непроведените поръчки  са за: услуги, свързани с абонаментно обслужване на Система за „Сетълмент на ДЦК“; услуги, свързани с абонаментно обслужване на Система за отчитане, контрол и управление на движението на наличните пари в БНБ; услуги, свързани с абонаментна поддръжка на Система за брутен сетълмент в реално време; услуги, свързани с поддръжка на софтуер за управление на международните резерви; услуги за размяна на съобщения-копия (FIN Copy); гориво за служебните автомобили на БНБ; мобилни телефонни услуги; резервни части и ремонт на служебните автомобили; отсичане на разменни монети.

Контролните дейности не са действали ефективно през одитирания период и не са предотвратили извършването на нарушения на ЗОП (отм.).

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161