EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Народът масово одобрява популизма "Орешарски"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Народът масово одобрява популизма "Орешарски"

mail08:00 | 03.12.2013прегледи 1162 коментарикоментари 0


Изследване на тема "Нагласи и очаквания на широката общественост от Бюджета за 2014 г.". направено в първата половина на ноември от "Галъп интернешънъл" по поръчка на финансовото министерство показва, че масово се одобряват всякакви нови социални разходи на държавата. По този въпрос не се забелязват съществени разлики в разбивките сред различни групи по възраст, образование, личен месечен доход или партийна принадлежност, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.
Сред мерките в бюджета, свързани с намаляване на разходи на държавата, единствено съкращаването на държавната администрация предизвиква одобрение, сочи анализът на данните. Не личат съществени разлики в позициите между различните партии и групите с различна политическа идентификация, както и между различните обществени групи въобще. Откроява се изводът, че хората с по-високи доходи и образование изглеждат в по-голяма степен склонни да подкрепят непопулярни мерки, пише в изводите на изследването.
Широко одобрение среща запазването на данъчното облагане в настоящия вид. Минималните осигурителни прагове и максималният месечен осигурителен доход очевидно са теми, които не срещат достатъчно разбиране и запознатост сред обществото. Съществува одобрение "по принцип" по въпроси за увеличаване на минималната работна заплата, създаване на целеви фондове, намаляване на административната тежест пред фирмите и отпадането на данъка върху лихвите.  По въпроса с разплащането с бизнеса групите с по-високи доходи демонстрират по-висока информираност. Така при хората с най-ниски доходи едва една трета твърдят, че са чували за въпроса, докато при в групата с най-високи лични доходи този  процент достига нива от над 70 на сто. Мненията за създаването и на частни здравноосигурителни каси са поделени, като десномислещите и хората с по-високо образование са по-склонни да приемат подобни мерки.

Според изследването финансовият министър Петър Чобанов е сред най-разпознаваемите министри, като заявяваното доверие в него достига 19 на сто, а недоверието - 42 на сто. Наблюдава се приоритет на политическото над икономическото съзнание, което затруднява картината и прави нагласите към отделни дейности на властта и нагласите към обобщения й образ трудно отделими, пише в съобщението. В този смисъл може да се  каже, че каквито и политики да предлага и прилага кабинетът, те ще срещнат поляризирано обществено съзнание. Ситуацията на политическа криза в страната възпрепятства рационалното осмисляне на управленската дейност и в известна степен обезценява всяко публично действие и говорене, заявяват още от финансовото министерство.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg