EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Наркотик за 63. 4 млн.лв. заловен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наркотик за 63. 4 млн.лв. заловен

mail06:35 | 22.05.2017прегледи 1173 коментарикоментари 0


Главният прокурор на републиката Сотир Цацаров, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов и  главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов оповестиха подробности около няколко успешни операции, довели до разкриването на рекордно количество хероин, укрито в товарни автомобили и предназначено за външния пазар.

Главният прокурор припомни реализация от 5 юли 2016 г., когато в тир, превозващ по документи  доматено пюре бяха открити и кутии с хероин на обща стойност 18 млн.лева.  На 28 април т.г. при предприета физическа проверка  отново на тир, чиито водач е декларирал превоз на подправки за паниране за Полша, бяха открити и иззети  468 от кутиите с общо 214 кг хероин.
Трета реализация е от вчера, когато към 5.30 часа сутринта на ГКПП Видин Калафат екип на митница Лом спира за проверка товарен автомобил с българска регистрация, управляван от 56-годишен шофьор. По документи той превозвал 25 палети с теракота  от България за Холандия. След  справка е установено, че изпращач на стоката е непозната фирма. В хода на предприетата проверка по профила на анализ на риска е установен допълнителен белег - остра миризма на оцетна киселина. При физическата инспекция, след първите три реда от фаянс, инспекторите установяват, че в 17 от кашоните, между плочките, слепени със силикон, има найлонови пликове с лист от пресовано кафяво прахообразно вещество, реагирало при наркотеста на хероин. Всеки от листовете е с тегло 1055 г, иззети са общо 400 пакета, като теглото им възлиза на 423, 222 кг хероин с изключително висока чистота и прогнозна цена 63 483 000 лева. Веднага стартира и работата на Координационния център по противодействие на контрабандата. В разследването се включват служители на ГД „Гранична полиция", ГД „Борба с организираната престъпност" и СДВР.  Установено е влизането на товарен автомобил с ремарке и влекач с иранска регистрация на българо-турската граница  и претоварване на стоката на влекач с българска регистрация, шофиран от 56-годишен мъж. В резултат на предприетите светкавични действия на територията на столицата те установяват склада, където стоката е претоварена. Управител е 43-годишен мъж, помещението е на фирма със седалище в София, чийто собственик е съпругата му. Той също е задържан, а работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на прокуратурата. По думите на главния прокурор и в трите случая е проявена изключителна изобретателност, маршрутът е Иран-Холандия, като в последния е направен и опит за прекъсване на връзката с Иран. Той подчерта постигнатото изключително добро взаимодействие с иранските власти. Сотир Цацаров  оцени високо постигнатия резултат от съвместните действия на институциите
 Главен комисар Младен Маринов съобщи и за задържани 8.325 кг хероин на територията на София. Наркотикът е бил предназначен за вътрешния пазар. Задържани са двама мъже, единият от които криминално проявен.  Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на Софийска градска прокуратура.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg