EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наредба застрашава 250 ВЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наредба застрашава 250 ВЕЦ

mail08:15 | 20.07.2021прегледи 706 коментарикоментари 0


Асоциация „Хидроенергия“ внесе жалба във ВАС срещу Наредба за ползването на повърхностните води, приета с постановление на Министерски съвет от 23-ти Март 2021г. След като асоциацията алармира, че така приетите незаконосъобразни промени в действалата досега нормативна уредба застрашават работата на над 250 водноелектрически централи и създават предпоставки изобщо за преустановяване на тяхната дейност, сега се предприемат действия по оспорване на подзаконовия нормативен акт.

Браншовата организация отбелязва, че приетите промени са направени без надлежно обществено обсъждане, без каквито и да било мотиви, в противоречие със Закона за водите и Закона за устройство на територията, което поставя сектора в неравностойна ситуация поради приети незаконосъобразни изисквания само спрямо ВЕЦ-овете, а не и спрямодруги основни ползватели на повърхностни води. На база на тези и други процесуални и материални нарушения асоциацията оспорва изцяло подзаконовия нормативен акт и настоява за отменянето му. 

Последните нормативни промени довеждат до ситуация, в която при необходимост от продължаване на разрешително за водоползване от страна на ползватели или поради изтичане на срока на разрешителното, трябва да бъде представен и документ за учредено право на строеж в принадлежащите земи на реката. Такъв документ никога не е изискван при приложимия до сега режим и не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация. Подобен документ не се изисква и съгласно действащия към момента Закон за водите, въз основа на който е приета наредбата. Това окончателно блокира работата на сектора, защото съгласно настоящото българско законодателство не е възможно учредяване на право на строеж за вече построено съоръжение. Прибързаната  и незаконосъобразна законодателна инициатива създава проблем, който много бързо ще ескалира и към всички останали водоползватели, които също нямат учредени ограничени вещни права за водовземните съоръжения, разположени в речните корита.

Водноелектрически централи в България се изграждат от повече от 100 години при различно във времето законодателство. През последните 20 години основният закон, който се е следвал, е ЗУТ. Всички пуснати в експлоатация и присъединени към енергийната система ВЕЦ-ове в България предоставят над двадесет различни документа и до сега са кандидатствали за разрешение за ползване на повърхности води по надлежния ред. Твърдението за незаконност на ВЕЦ-ове в страната и опитите тази незаконност да бъде обоснована чрез приемането на незаконосъобразни нормативни актове, както и поставянето им в правна безизходица, представлява огромен риск за бизнес средата и цената на електроенергията за потребителите Нарушените легитимни интереси на инвеститорите в сектора са в резултат от необмислени и несинхронизирани промени, които са в разрез не само с националните политики, но и с принципите на енергийна политика на Европейския съюз Асоциация „Хидроенергия“ е представила всички относими доказателства пред съдебния орган.

Според организацията няма как с подзаконов нормативен акт административният орган да поставя изискване за представяне на документи, които  не са посочени в Закона за водите и част от които дори не са били предвидени за издаване съгласно предходни устройствени закони за строежи, изпълнени в отминали периоди. Не може в подзаконов нормативен акт да се изисква документ, чието издаване не е било предвидено по никакъв начин в приложимото към съответния момент устройствено законодателство. Подобна правна техника води до недопустимо обратно действие на наредбата, което пряко нарушава надлежно придобити от заинтересованите лица права. Браншовата асоциация ще търси широка подкрепа от всички водоползватели и от други браншове, които са засегнати от наредбата – ВиК дружества, предприятия, напоителни системи и други. Също така асоциация „Хидроенергия“ ще продължи да търси разумни и ефективни решения за решаване на казуса и изготвянето на ясна и предвидима законова рамка за функционирането на този важен за страната сектор

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg