EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нараства търсенето на работна ръка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нараства търсенето на работна ръка

mail18:15 | 05.04.2021прегледи 1261 коментарикоментари 0


Съотношението свободни работни места и регистрирани безработни за февруари е най-неблагоприятно в област Разград, където за едно свободно работно място се борят 15 безработни. След нея се нарежда област Видин, където 12 безработни се състезават за едно свободно работно място. В област Русе и в София четирима безработни се конкурират за едно работно място. Това каза за БТА главен експерт "Пазар на труда" в КНСБ Атанаска Тодорова.

По думите на експерта въпреки натрупаната статистика и опитът от 2020 г., прогнозирането за 2021 г. относно безработицата в страната е трудно. Поради тази причина от КНСБ правят няколко прогнози. Ако не се налага затваряне на бизнеси през месец май, от Конфедерацията очакват намаляване на броя на новорегистрираните безработни, а през летния и есенен сезони ръст на предлаганите работни места, което ще доведе до намаление на средногодишната безработица, посочи Атанаска Тодорова.

При затваряне на бизнеси и адекватни компенсаторни мерки за наетите и за бизнеса, експертите прогнозират задържане на нивото на безработицата. И най-лошата трета прогноза е да се затварят бизнеси, да няма компенсаторни мерки и съответно ръст на безработица, заяви Атанаска Тодорова. Тя обобщи, че пазарът на труда през миналата и настояща година е много динамичен, поради непредвидимостта на коронавируса.

Експертът припомни, че административната статистика на Агенцията по заетостта отчита 6.9 на сто равнище на регистрирана безработица в страната през февруари и намаление от 0.1 на сто спрямо предходния месец, а ръстът на годишна база е с 0.7 процентни пункта. В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са били 225 281, което е с 4 469 души по-малко от януари. На годишна база се наблюдава увеличение с 22 781 души.

Нараства търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през февруари са 13 469. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (27.9 на сто), следват държавното управление (12.2 на сто), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (9.9 на сто), хотелиерство и ресторантьорство (9.8 на сто), административните и спомагателните дейности (7.9 на сто) и селско, горско и рибно стопанство (5.5 на сто).

Пазарът на труда в условията на криза дава отражението и върху трафика на хора с цел трудова експлоатация, като КНСБ прави кампания за превенция на трафика с цел трудова експлоатация.

По думите на Атанаска Тодорова водещите фактори, които са причина за трафик на хора с цел трудова експлоатация са липса на работни места и ниските възнаграждения, както и липсата на чувствителност на обществото и на личността какво е трудова експлоатация. Най-засегнатите сектори са селско и горско стопанство, строителство, домашните работници и личните асистенти. Продължително работно време, условия на труд, ниско заплащане и др. също са фактори.

Експертът напомни за кампаниите на КНСБ "Моето първо работно място", "ВЪЗстани за правата си", VOX и др., както и за двустранните споразумения със синдикатите от други държави членки и създадените информационни центрове в приемащите държави с консултации по трудови и осигурителни права на български език.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg