EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НАП:Фирмите ще подават само годишен отчет за дейността си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП:Фирмите ще подават само годишен отчет за дейността си

mail14:00 | 20.12.2009прегледи 2316 коментарикоментари 0


От 2010 г. фирмите няма да подават годишен финансов отчет, а годишен отчет за дейността, съобщиха от НАП.
С годишните декларации за облагане с подоходен данък за 2009 г., които се подават през 2010 г., дружествата ще представят една и съща информация пред НАП и Националния статистически институт /НСИ/. Промяната е предвидена в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.
Измененията са направени, за да се преустанови практиката дружествата да предоставят една и съща финансова информация и пред НАП, и пред НСИ. Вместо това фирмите ще могат да избират на кое от двете места да подадат годишните отчети за дейността си.
Възможностите за подаване на документите са две - по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП. Обменът на информация ще става между двете институции по служебен път, което ще спести време и средства на дружествата, се посочва в съобщението.
В резултат на направената промяна НАП ще използва електронната система и създадената организация в НСИ за събиране и въвеждане на данните от годишния финансов отчет в електронен вид.
Годишните отчети за дейността ще бъдат в различна форма за различните видове дружества, за политическите партии и лицата с нестопанска цел. Образците ще бъдат публикувани в сайтовете на НАП - www.nap.bg и на НСИ - www.nsi.bg до края на годината.


 


Тагове: фирми, НАП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg