EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Напрежението в ОЦК продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напрежението в ОЦК продължава

mail16:20 | 06.03.2012прегледи 769 коментарикоментари 0


„Този път номерът на Захариев няма да мине. Да си слага сам каската на главата, да взема останалите хрантутници от канцелариите и да си работят сами в завода. Има 700 тона концентрат. Никой няма да го пипне, щом собственикът не плаща". Така коментираха работници от ОЦК ден след преговорите с боса на металургичния комбинат, съобщава 24 Родопи.com.
Припомняме, че Валентин Захариев се появи в Оловно-цинковия завод в понеделник, охраняван от полицаи и обяви пред металурзите, че първо трябва да се работи, а после да се искат заплати. От 2008 година ОЦК работи на загуба, като през 2011-та загубите са били 15 милиона лева. Два часа продължиха разговорите със Захариев, но работниците не получиха задоволителни отговори и стачката продължава.
Областният управител Иванка Таушанова ще се срещне с министъра на икономиката Трайчо Трайков във връзка с ескалацията на напрежението в ОЦК, съобщава още 24 . Тя пое ангажимент пред протестиращите работници въпросът с дължимите трудови възнаграждения да бъде поставен от Трайков пред Управителния и Надзорния съвет на фирмата, за да бъде намерено адекватно решение на проблема. „Информирала съм и министър Трайков, и министър Тотю Младенов за случващото се в предприятието. Държавата е приложила всички законови механизми за контрол в ОЦК. Само за миналата година са извършени 44 проверки от Инспекцията по труда и са констатирани 213 нарушения, от които 49 за забавени заплати и обезщетения. Наложени са множество финансови санкции. Въпрос на управленска отговорност и на икономическа стабилност е ОЦК да защити кадрите си и да ги задържи", обясни Таушанова.
От месец октомври 2011 г. колективът на ОЦК не получава редовно трудовите си възнаграждения. Средствата се дават стъпаловидно и в рамките на 60 процента от размера им, което не позволява на работниците да напуснат на основание неизплатени заплати. През октомври заработката си са взели едва 32 души, през ноември–250, през декември–397. По сведение от НАП в момента ОЦК не дължи пари за осигуровки на работещите. За януарските заплати Инспекцията по труда е издала предписание да бъдат платени до 15 март. На 16-ти ще бъде извършена проверка дали предписанието е спазено.

снимка:24Родопи
 


Тагове: миньори, ОЦК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150