EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Напрежение в парламента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напрежение в парламента

mail09:19 | 25.09.2013прегледи 783 коментарикоментари 0


Проектопрограмата на Народното събрание предвиждаше днес да бъде обсъден вотът на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Парламентът обаче не започна работа, поради липса на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В пленарна зала се регистрираха 93 народни представители, а за започване на пленарното заседание са необходими 121 депутати. Председателят на парламента Михаил Миков обяви 15-минутна почивка. И вторият опит също се провали. - в пленарна зала се регистрираха 103 народни представители, от които 70 от Коалиция за България и 33 от ДПС. ГЕРБ бяха в зала, но не се регистрираха. От „Атака” също не се регистрираха.
Следващото заседание на парламента ще е в четвъртък от 9.00 часа.
Самите БСП, ДПС и „Атака” не си подкрепят правителството. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Всички управляващи ги няма. Станишев тук ли е? Няма го. Цялата партия ГЕРБ е вътре в парламента. Аз няма да нося БСП, ДПС и „Атака” на гръб”, заяви Борисов. „Аз съм в парламента и наблюдавам провала на тази тройна коалиция. Не само „Атака”, а и БСП, и ДПС си провалят правителството, няма ги в залата. Те не могат да си осигурят кворум. Те самите не си подкрепят правителството”, добави той.
ГЕРБ разбраха, че са сгрешили с темата на вота, с неговото внасяне и си спестяват по този начин резила в пленарна зала и боя, който щяха да ядат в дебатите. Това заяви на свой ред в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев след проваленото заседание на парламента. „Това е злоупотреба с право. Ако и утре ГЕРБ не се регистрират в парламента, вотът отпада. Парламентарната група на ГЕРБ изпада в доста нелепо и смешно положение”, коментира още Станишев.
Вотът на недоверие успя, контрира Борисов. По думите му, „това е победа на всички демократични сили, които имат възможност да видят, че това правителство се крепи на „Атака”. „Осигуряването на кворум е задължение на мнозинството. Когато се гласува правителство или се избира председател на парламент, се изискват 121 депутати. Ние бяхме „против”. Тези, които са подкрепили това правителство, да бъдат любезни да дойдат да си осигурят кворум. Защо ги няма другите на работа? Къде са. Тях ги е яд в момента”, каза още Борисов.
Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ на стотния ден от управлението на Пламен Орешарски заради Министерство на инвестиционното проектиране. Критиките са, че то не работи, а това създава проблеми за бизнеса и инвеститорите.
Управляващите контрираха, че вотът се отнася за бъдещи действия. От БСП казаха, че министерството вече подготвило необходимите нормативни документи, но лошата комуникационна стратегия на правителството не е разяснила това.
За да мине вотът, трябва мнозинство от 121 души, мнозинство, което ГЕРБ няма. Ако този вот не мине в пленарната зала, от ГЕРБ заявиха намерение да продължават да внасят вотове по секторни политики и се заканиха да го правят възможно най-често.
Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова каза по-рано в "Преди всички" по БНР, че вотът е заради липса на политика в инвестиционното проектиране въпреки създаването на новото министерство за инвестиционно проектиране.

„Вотът очевидно няма да мине като формално гласуване, но е по-важно нещата да се кажат с истинските им имена и ние да сме моралните победители в този дебат. От едно работещо министерство създадоха две неработещи - особено едното.
Политически реваншизъм, чистка на всички нива в администрацията и когато нещата опряха до кадри, работещи 10-15 години, да бъдат махани, нещата преляха. Уволниха Милка Гечева - началникът на Национален и строителен контрол, с 15-годишен опит, тя не е назначена от нас, тя е извървяла йерархията от инспектор до сега, тя е изключителен професионалист и тя сега е заменена с един експерт със спорна репутация. С какво ще запомним министър Данов? С това, че не знае какво ще работи министерството и как точно ще работи, с това, че три месеца обяснява получил ли е или не неправомерно 15 хиляди евро от френската социална система. Имаме един архитект, който няма грам опит в администрацията, който трябва да създаде министерство, който ще бъде подпомаган от зам.-министър - кинезитерапевт, и се чудим това министерство с какво точно ще се занимава.
С изработването на общи устройствени планове и подробни устройствени планове, може би задкулисно се цели да се усвоят едни големи територии. По документи се предвижда общини, които имат проекти за над 10 милиона индикативна стойност - те се изземват министерството да преразпределя и да определя къде да има инвестиция, какъв да е проектът, с какво финансиране, с какъв обхват, това е много страшно”, посочи Павлова.
„Има реални стъпки по отношение на кадастъра и по отношение на общите устройствени планове, които са в сърцето на новото министерство. Министерството е ново, в момента набира инерция”, заяви отново пред БНР Димчо Михалевски - депутат от Коалиция за България, председател на Комисията по регионално развитие в Народното събрание. По отношение на уволнените ключови кадри Михалевски уточни – „да припомним, че ГЕРБ мина като тайфун. Това, което се случва сега е детска игра. Ние сме залети с искания по отношение на Дирекция на национален строителен контрол за неправомерни действие на цялото ръководство по отношение на издаването на акт 16 за разрешение за ползване. През миналата година по отношенвие на фотоволтаиците е измало не двоен, а троен аршин”. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg