EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП:Последен ден за данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП:Последен ден за данъци

mail08:00 | 02.05.2011прегледи 1973 коментарикоментари 0


Това показват данните от обработените до този момент декларации за облагане на доходите на физическите лица от цялата страна. Сумата от годишните данъчни основи (общите им приходи намалени с осигурителните вноски и признатите разходи) на топ 10 от данъкоплатците в България възлиза на 46,4 млн. лв. В повечето случаи хората, декларирали високи доходи, ползват отстъпката от 5% при плащането на данъците си, уточняват от НАП. Доходите на 10-те най-богати българи са от дейности свързани покупко-продажба на акции и дялове, предоставянето на финансови, консултантски, адвокатски услуги и др.
На 2 май е последният срок за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите без санкции. Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани в www.nap.bg във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно. Формулярите за доходите от 2010 г. клиентите на агенцията могат да подадат по електронен път, подписани с електронен подпис. В този случай, ако подадат декларацията си по интернет, гражданите ползват и отстъпка от 5% върху данъка, който са декларирали за довнасяне. Декларацията за облагане на доходите може да се подаде също по пощата, с обратна разписка. В този случай е важна датата, отбелязана на пощенското клеймо, като тя не трябва да е след 2 май 2011 г. Формулярите за доходите могат се приемат и на място, срещу входящ номер, в над 400 станции на "Български пощи" в цялата страна, както и в офисите на НАП. От НАП напомнят също, че до 2 май трябва да се внесе и дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите. За това от приходната агенция препоръчват на клиентите си, които са решили да плащат в последния ден – 2 май, да заплатят дължимия от тях данък в банков офис, разкрит в салоните за обслужване на НАП до 12 ч.
Това е необходимо, тъй като при плащане по банков път е нужен поне един ден, за да пристигнат наредените средства по сметката на съответната териториална дирекция.
От НАП напомнят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета, е необходимо да се напише точната дължима сума, кода за вид плащане (код 111213 - "Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др." или за данъка от едноличните търговци 111215 – "Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци"), входящия номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането (1. 01. 2010 - 31. 12. 2010).
Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в системата ePay или eBg, както и в интернет-страницата на приходната администрация.
Списък на кодовете за видове плащане, образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП може да видите на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Повече информация и консултации за попълване на всички видове данъчни и осигурителни декларации може да се получи от информационния центъра на НАП - телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор. До края на данъчната кампания – 2 май, кол центърът на приходната агенция ще работи с удължено работно време – от 8,00 до 18,30 ч.

 


Тагове: данъци, НАП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161