EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП:По-висок праг за ДДС регистрация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП:По-висок праг за ДДС регистрация

mail12:40 | 13.09.2011прегледи 1370 коментарикоментари 0


Националната агенция по приходите ще поиска удвояване или утрояване на прага за регистрация по ДДС. Това каза пред Радио „Фокус” изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. „По-висок праг по ДДС, тъй като считаме, че вече сумата от 50 хиляди лева е много ниска за България и за съжаление по една или друга причина в кръга на регистрираните лица по ДДС попадат много случайни играчи, които се изкушават по един или друг начин да злоупотребяват с този вид данък”, каза Стефанов.
По отношение на „Лукойл” Красимир Стефанов заяви - има подготвен специален анализ на цялата група „Лукойл” по отношение на плащането на данъците, на инвестициите, на банковите кредити, на взаимоотношенията в самата група. Този анализ е представен и на министъра на финансите, така че тази група, откакто съществуват „Големи данъкоплатци”, е обект на постоянен мониторинг.
Най-големият риск по отношение на събирането на приходите, е в непрецизно планираните осигурителни вноски. Там сме предприели редица мерки, така че да компенсираме тези изоставания, заяви още Красимир Стефанов. По думите му - друг проблем е по отношение на корпоративния данък, тъй като през тази година се плаща корпоративният данък за дейността на фирмите за изминалата година. Миналата година беше пикът на кризата, но и там сме предприели сериозни мерки като централизирана селекция на големите и средни данъкоплатци, каза той. По отношение на браншовете и събирането на вземанията, НАП е имала среща с министъра на финансите и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. „Обсъдихме тази тема и уточнихме, че Звеното за анализ на риска в Националната агенция за приходи изведе на преден план най-вече строителството, съответно след това производство и търговия със селскостопанска продукция, както и услугите от широк характер като консултантски услуги, рекламни услуги, комунални услуги, с които дружествата по един или друг начин си стопяват ДДС-то и съответно и корпоративния данък. Това, което предстои до края на седмицата – ще направим мотивирано предложение до Министерството на финансите и съответно до Европейската комисия ще поискаме механизма за обратно начисляване на ДДС, както са го направили много други държави, а наскоро и Румъния за зърнените си култури. С това считаме, че ако Европейската комисия ни разреши, ще елиминираме злоупотребите най-вече по отношение на ДДС. Също ще поискаме и удвояване, да не кажа утрояване на прага за регистрация по ДДС”, каза Красимир Стефанов.
Към 31 август на 2011 г. НАП е събрала 8,16 млрд. лева, което представлява 63% от планираното за годината или с 581 млн. лева повече за същия период на миналата година. Това съобщи пред Радио „Фокус” изпълнителният директор на Агенцията Красимир Стефанов. Това се дължи на засилените и масирани проверки по морето съвместно с Главна инспекция по труда, насочени най-вече към спазването на трудовото и осигурителното законодателство. Бяха предприети анонсирани проверки по отношение на постоянно наблюдение на големите обекти, които се строят в големите градове като молове и бизнес-центрове. Така за първи път имаше целенасочена масирана проверка на големите търговски обекти извън работното време, тъй като работодателите и търговците знаеха, че след 17.30 ч почти институциите не проверяват, каза Красимир Стефанов.
От масивите на Националната агенция за приходи извадихме и всички лица, които се водят на четиричасов трудов договор. Те са 164 хиляди на брой. Нашите проверки показаха, че в над 80% от тези случаи, това е фиктивно. Тези лица работят по осем часа, че някой път и по повече, но просто се водят на четиричасов работен ден, за да внасят по-малко осигуровки. Мигновено работодателите започнаха да си коригират договорите, след това тръгнаха да си внасят осигурителните вноски, беше предприета нарочна кампания за събиране на просрочените вземания. Бяха направени организационни и кадрови промени в най-голямата наша териториална дирекция – София-град. Тези промени вече започнаха да дават своите резултати, посочи Красимир Стефанов. „Само за два месеца се наваксаха 80 милиона лева, смятам, че до края на годината ще наваксаме и сериозна част от това очаквано неизпълнение като предварително уточнявам, че, така непрецизно планираните осигурителни вноски за съжаление така или иначе ще останат най-вероятно като неизпълнени”, каза Красимир Стефанов.
 


Тагове: НАП, ДДС, праг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg