EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Напояване: ≠ цени за култури & региони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напояване: ≠ цени за култури & региони

mail13:00 | 15.06.2015прегледи 2831 коментарикоментари 0


През 2015 година цените, по които ще се извършва доставката на вода за напояване от основния доставчик - „Напоителни системи” ЕАД, са диференцирани както по клонове на дружеството, така и в зависимост от начина на доставка. За първи път през тази година, цената на услугата е диференцирана по региони, което позволява в районите, където се напояват площи с повече водни обеми, да се определят цени, които са значително по-ниски, от тези в районите с по-малко поливани площи.
Освен по региони, цената е диференцирана и в зависимост от начина на доставка и поливната норма. Обърнато е внимание на капковото напояване, което обикновено се прилага за напояване на овощни и други трайни насаждения, но напоследък се използва и при различни видове зеленчуци. С оглед насърчаване прилагането на тази значително по-ефективна и щадяща водния ресурс технология за напояване, цената за капково напояване е няколко пъти по-ниска от тази на повърхностно доставяната вода по открити канали, а през 2015 година цената за капково напояване е по-ниска от тази през 2014 година, както видно от долната таблица.
Цените имат прогнозен характер и са определени като съотношение на разходите към обема на прогнозните водни маси, които ще бъдат подадени. Необходимите количества водни маси са формирани на база площта, структурата на предвидените за напояване култури и водните маси, необходими за напояването им. Предложените цени фиксират пределната стойност на доставката на вода за напояване при съответната прогноза за необходими водни маси, но при увеличаване на площите и водните маси над прогнозните има възможност да се калкулират цени, които са по-ниски от определените.

Цена на ползваната вода през 2015 г. за капково напояване на 1 декар за различни видове култури, лв./дка

Какво означава това за Шумен?

Земеделските производители в Шуменско ще плащат над шест пъти по-ниска цена за капково напояване през настоящия поливен сезон в сравнение с миналогодишния. Това съобщи на БТА управителят на шуменския клон на "Напоителни системи" Христо Николов. По думите му цената в региона за капково напояване с гравитачна и с помпажна вода - първо стъпало, през настоящия поливен сезон за един кубик без ДДС ще е съответно 3,5 стотинки /24 ст. през м.г./ и 7 стотинки /44 ст. през м.г./. За повърхностно доставяне на вода за останалите земеделски площи, които ще се напояват гравитачно и помпено - на първо стъпало, цените остават като миналогодишните - съответно 24 и 44 стотинки, отбеляза Николов. Шуменският клон на "Напоителни системи" до момента има сключени със земеделци близо 90 договора за над 2 000 декара, уточни Николов. Той допълни, че поливният сезон в региона е започнал още в средата на април; в момента се подготвят анекси към договорите за актуализиране на цената за капково напояване и изрази надежда, че още земеделци в региона ще се възползват от ниската цена. Николов припомни, че преференциалната цена за капково напояване се въвежда от "Напоителни системи" със заповед на министъра на земеделието и храните. По думите му цените за напояване през тази година за първи път са диференцирани освен по по региони, но и по начин на доставка и поливната норма. Приоритет при определянето на цената остава капковото напояване, тъй като е по-ефективно и щадящо водния ресурс, допълни Николов.

 


Тагове: напояване, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153