EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НАП:Без авансов данък за граждански договори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП:Без авансов данък за граждански договори

mail11:30 | 14.11.2013прегледи 1164 коментарикоментари 0


Не трябва да се удържа авансов данък за доходите по извънтрудови правоотношения и от наем, платени през четвъртото тримесечие на 2013г. и съответно за тях не се попълват данни в декларацията за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ (образец 4001).Това изрично е записано в закона, поради което неправомерното удържане на авансов данък е в нарушение на данъчния закон.
От НАП съобщават, че са установили много случаи, в които на физическите лица, на които са изплатени доходи по граждански договори през октомври и ноември, неправилно е бил удържан авансов данък. Затова от приходната агенция призовават платците на доходи, които по силата на закона са задължени да удържат авансово данък за тези доходи, както и за доходите от наем, да обърнат внимание на законовите изисквания. В случай, че данъкът е вече удържан, съветът на НАП е парите да бъдат върнати на физическите лица, а сметките за изплатени суми и служебните бележки към тях, да бъдат преиздадени. Междувременно от Агенцията вече започнаха масова информационна кампания чрез електронната поща сред платците на доходи.
От НАП напомнят още, че авансов данък за четвъртото тримесечие не дължат и физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък. Това са физически лица, които през четвъртото тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица.
Повече информация за попълването на декларациите, плащането на данъците и съответните срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.
 


Тагове: НАП, дънци, хонорар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg