EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

НАП ще събира глоби, наложени в страните на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП ще събира глоби, наложени в страните на ЕС

mail12:25 | 02.12.2009прегледи 460 коментарикоментари 0


Решения на съдилища или административни органи в държава-член на Европейския съюз за налагане на финансови санкции, вече ще може да се изпълняват в България. Процедурата е регламентирана в проект на закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, одобрен на днешното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. С него се уреждат условията и реда, при които българските съдилища признават или не искания за конфискация или отнемане, постановени от съдилищата във всяка държава-член на Европейския съюз, както и решенията за налагане на финансови санкции, издадени в страните от Общността. Разписан е и редът, по който българските съдилища и Националната агенция по приходите могат да изпращат за изпълнение решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции до компетентните органи на другите държави от ЕС.

Решенията за конфискация или отнемане и за налагане на финансови санкции ще се признават от българските съдилища при условие, че имуществото, предмет на решението, се намира на територията на България, или лицето, срещу което е постановено решението, притежава имущество, получава доходи или има местоживеене или обичайно пребиваване (а за юридическо лице – седалище, адрес на управление или адрес за кореспонденция) на територията на страната ни.

Компетентен орган за изпълнение на признатите от български съд актове е Националната агенция по приходите. Тя ще събира наложените в ЕС финансови санкции (минималният им праг е от 70 евро), включително за нарушаване на правилата на движение. Събраните глоби остават в полза на българската държава и разпореждането с тях се извършва съобразно българското законодателство. Допуска се договарянето на други варианти, особено в случаите на обезщетяване на пострадал от престъпление. Сега действащата у нас нормативна уредба не предвижда възможност за събиране в България на наложени в ЕС финансови санкции.

Процедурата по конфискацията или отнемането е уредена в НПК, но новите текстове, които транспонират две рамкови решения на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, я опростяват и намаляват формализма. Съгласно евроразпоредбите се предвижда паричната сума, получена от изпълнението на решението в България, да остане в държавата ни, ако е по-малка или равна на 10 000 евро. Ако надхвърля тази сума – половината от нея се превежда на издаващата държава. Предвиден е и вариант имуществото да бъде прехвърлено на издаващата държава. В случаите, когато България е издаваща държава, начинът на разпореждане с предмета на решението за конфискация или отнемане се уговаря с изпълняващата държава.


Тагове: НАП, глоби, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg