EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП увеличи оценителите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП увеличи оценителите си

mail08:15 | 19.02.2021прегледи 816 коментарикоментари 0


Увеличен е три пъти броят на оценителите в НАП, за да може в най-кратки срокове да бъдат изплатени всички заявления. Това заявиха от НАП по време на онлайн среща с представители на ресторантьорския бранш, водена от министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

По време на дискусията стана ясно, че Министерството на икономиката подготвя нова процедура с остатъчните средства от REACT-EU, с която да компенсира загубите на микро, малки и средни предприятия. Тя е в съвсем начален етап и е в дискусионна форма с бизнеса. Парите от REACT-EU по ОПИК са с определен лимит от 211 млн. лв. и включват, както средствата по мярката за „големите малки“, така и ресурса за новата процедура. В процеса на работа по предстоящата нова мярка ще бъдат изчистени всички условия за кандидатстване. „С нея се надяваме да компенсираме не изцяло затворените сектори, а тези, които са регистрирали определен спад“, подчерта министър Борисов.

Междувременно от Българска банка за развитие (ББР) заявиха, че до края на седмицата ще изпратят предложение до икономическия министър за увеличаване средствата, касаещи отпусканите безлихвени кредити на физическите лица.

В заключение Лъчезар Борисов напомни, че социалните мерки срещу COVID-19 ще се ползват до септември месец и изтъкна, че Министерството на икономиката е лоялен партньор на бизнеса и търси най-добрите средства, с които да му съдейства.

Над 60% от фирмите, които кандидатстват за подкрепа с оборотен капитал пред приходната агенция, допускат неточности в документите си, предупредиха от НАП. Към момента над 3 400 търговци са получили до момента подкрепа, а общата сума надхвърля 38 млн. лева. Най-големият брой кандидати за оборотен капитал са заведения. 

Най-честите неточности в проектните предложения, с които се кандидатства пред приходната агенция, са в срока, за който се иска подкрепа, както и в посочения от компаниите оборот за предходната година, сочат данните на НАП. Има и кандидати, чиито обекти никога не са били затваряни със заповеди на здравния министър, както и такива, които декларират обороти за 2 месеца, които са по-големи от целия им годишен оборот за предходни периоди. Приблизително 50% от заявленията за подкрепа в размер на 10% от оборота на затворени обекти в молове или търговски центрове се оказва, че се отнасят за обекти, които не са на територията на молове или търговски центрове, което е задължително изискване за подпомагането, показват наблюденията на приходната агенция. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg