EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП увеличава услугите с ПИК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП увеличава услугите с ПИК

mail11:00 | 03.01.2014прегледи 1100 коментарикоментари 0


От началото на тази година, Националната агенция по приходите разширява и услугите, които клиентите й получават персонален идентификационен код. Обмисля се вариантът данъчните декларации да се подават не с електронен подпис, а именно с този персонален код, който се получава безплатно, по постоянен адрес.

Повече от 150 000 лица разполагат с ПИК, като с него са предоставени над два милиона индивидуални справки, посочи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров:

Електронният код дава достъп онлайн до информация до всички дължими и платени данъци и осигурителни вноски, но не само, включително и информация за различни глоби, наложени от различни държавни администрации и държавни органи, изпратени за събиране в НАП. Могат да се искат онлайн издаването на данъчни удостоверения. Използването на персоналния код за контрол на това дали работодателят внася осигурителните вноски и данъците върху реалните ни възнаграждения. Можем да виждаме и вноските за т. нар. "втора пенсия" за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

От НАП напомнят още, че срокът за деклариране на доходите през миналата година изтича в края на април като до 10-ти февруари може да се ползва 5-процентната отстъпка. От отстъпката се ползват и всички, които подават декларациите по електронен път.

Данъчни промени от 1-ви януари тази година, допускат осигуровките за пенсии на самоосигуряващите се лица да отиват именно за тази цел, дори да съществуват техни стари задължения. Досега действащият режим на единната сметка, задължаваше всяко плащане да постъпва за погасяване, най-напред на стария дълг.

Друга промяна в единната сметка дава възможност на фирми и физически лица с предимство да погасяват главницата и едва след това лихвата по дълга, посочи Бъчваров:

Това значително променя начина, по който функционира единната сметка и е възможност за по-добро планиране на паричните потоци, най-грубо казано глътка въздух при плащането на публичните задължения.

Осигурителните декларации ще се подават едновременно и данните в тях трябва да съответстват./БНР
 


Тагове: НАП, ПИК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014