EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП събра 30,8 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП събра 30,8 млрд. лв.

mail11:05 | 15.11.2023прегледи 522 коментарикоментари 0


До 9 ноември Националната агенция за приходите (НАП) е събрала общо над 30,8 млрд. лева приходи, съобщава приходната агенция. Това е с над 5,7 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Агенцията отчита и ръст от над 12 на  сто (415 млн. лв.) на събираемостта на просрочени задължения.

По-високата събираемост се дължи както на предприети през годината допълнителни мерки, включващи активна комуникация и срещи с длъжниците, бързи действия по принудително изпълнение при липса на доброволни плащания, така и на внедрената от 4 април 2023 г. нова електронна услуга за публикуване на всички длъжници – физически и юридически лица (ФЛ и ЮЛ), отговарящи на определени критерии. Услугата - "Предоставяне на информация за длъжници с неуредени публични задължения" дава информация за длъжници, които не са погасили навреме данъците, осигурителните си вноски и др. задължения с необезпечен остатък на дълга над 5000 лв. С въвеждането на услугата, процесът за селекция на длъжниците е изцяло автоматизиран, заложени са по-прецизни и разширени критерии, като по този начин е елиминиран субективният фактор. 

Освен разширените автоматизирани критерии на селекция, в новия списък с длъжници вече са включени и граждани, които след 2019 г. до април тази година бяха извадени от него, заради изискванията за защита на личните данни. Към момента в списъка на длъжниците, фигурират над 125 000 фирми и граждани с неуредени задължения от около 17 млрд. лв. общо. От Агенцията напомнят, че месечно над 1000 длъжника биват отписвани от списъка, защото погасяват публичните си задължения към НАП или предоставят имущество, което да послужи за събиране на дълга.

"Приходната агенция винаги се е стремяла да прилага автоматизирани подходи в своята работа. Новата услуга бе въведена с цел да стимулираме длъжниците да погасяват своите дългове, а също и с цел по-голяма прозрачност в дейността ни и справедливо отношение към изрядните данъкоплатци. НАП предприема всички законни мерки за събирането на просрочените задължения без значение дали съответното физическо или юридическо лице фигурира в публичния списък на длъжниците или не", заяви Боряна Жилова, зам. изпълнителен директор на приходната агенция.


Тагове: НАП, събирания
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg