EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП предотврати ДДС измама за 1,6 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП предотврати ДДС измама за 1,6 млн. лв.

mail10:02 | 16.04.2010прегледи 1677 коментарикоментари 0


Собственик на фирма, регистрирана в софийската дирекция за средни данъкоплатци, опитал да ощети хазната с 1,6 млн. лв. вчера следобед. Човекът, който е от ромски произход пробвал да подаде ДДС декларация, в който е вписал, че е извършил услуги на голяма фирма на стойност 8 млн. лв., съобщиха от Националната агенция по приходите, предава агенция Фокус. Става дума за типична ДДС измама, при която дружество, което дължи големи суми за данък върху добавената стойност търси фактури от негови доставчици за извършени услуги. По този начин се намалява чувствително вноската в бюджета, като ефектът от това е пряка щета за фиска. В конкретния случай човекът, който трудно пише твърди, че оказал високоплатени консултантски услуги в сферата на управлението и маркетинга.
Инспекторите от „Средни данъкоплатци и осигурители” в София се усъмнили във верността на данните, които декларирал ромът и повикали за съдействие служителите за разследване на особени случаи в НАП и органите на МВР. Мургавият собственик на фирмата бил задържан в офиса на НАП и разпитан от дознатели. В писмените си обяснения той признал, че няма нищо общо с тази фирма, а просто му платили 100 лв., за да подаде декларацията. В момента тече съвместно разследване на МВР и НАП, в близките дни ще бъде сезирана и прокуратурата по подозрение за извършено данъчно престъпление. Фирмата, чийто формален собственик е ромът, е дерегистрирана по ДДС още тази сутрин. Предотвратена е и злоупотребата с косвения данък, съобщават още от НАП.
„Поздравявам колегите от средни данъкоплатци и звеното за борба с измамите за професионализма. Призовавам всички служители на НАП да действат по този начин. Благодарен съм на МВР за светкавичната реакция”, коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. „Необходими са сериозни законодателни промени, за които отдавна настояваме. Не е редно всеки, който има данъчни задължения да може безпроблемно да продава фирмата си на хора от малцинствата и да се освобождава от отговорност ”, допълни още данъчният началник.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg