EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НАП наследи 6.5 млрд. лв. дългове от АДВ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП наследи 6.5 млрд. лв. дългове от АДВ

mail18:11 | 01.02.2010прегледи 1039 коментарикоментари 0


Става дума за най-различни публични дългове – данъци, мита, глоби, такси и други. Близо един милион изпълнителни дела, по които няма плащания, са предадени в НАП в началото на 2010 г. Досега един публичен изпълнител в АДВ се е занимавал с повече от 5000 изпълнителни дела едновременно. Има огромен брой изпълнителни дела, задълженията по които не надхвърлят 20 лв. В тази ситуация събирането им би струвало на държавата повече от потенциалния приход.

Заради това от началото на годината всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за платени данъци и осигуровки, бива проверен за това дали не дължи и някаква глоба. В тези случаи, клиентът се приканва да се издължи, преди да получи удостоверението или задължението се вписва в документа.

В момента в България удостоверения за платени данъци се изискват при над 50 различни повода – например участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи или разрешения и други. Месечно НАП издава над 80 000 удостоверения за платени данъци.

Нововъведение в практиката на НАП по събиране на глоби ще е прихващането им от суми за възстановяване. Това означава, че ако гражданин има неплатена глоба, с нея ще бъде намалена сумата за възстановяване – например при връщане на надвнесен данък, когато се ползват различни данъчни облекчения.

Друг нов подход, който вече се използва в НАП е да не се образуват веднага изпълнителни дела за суми, разходите по събирането на които значително ще превишат приходите. Вместо това, след март 2010 г. гражданите, които са натрупали неплатени глоби през годините, ще бъдат информирани от НАП по телефона, електронна поща или с SMS за просрочените задължения. Едва след като не постъпи плащане, ще бъде образувано изпълнително дело.

Друга последица от вливането на АДВ в НАП е, че инспекторите на приходната агенция вече ще могат да описват и продават имущество на длъжници, които не са платили задълженията си към държавата. Досега данъчните можеха да налагат запори и възбрани на банкови сметки, автомобили, недвижими имоти и различни вещи, но не можеха да продават това имущество на търг.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg