EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП: Достъпни са е-данъчните декларации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП: Достъпни са е-данъчните декларации

mail14:41 | 12.03.2024прегледи 355 коментарикоментари 0


Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за е-услуги на НАП, съобщиха от приходната агенция.

От НАП разясняват, че гражданите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), могат да се възползват от автоматично въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори (хонорари), от наем и други доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, платците на които са юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд "Земеделие", данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2023 г., приключва на 30 април, припомнят от НАП. Посочват още, че на 1 юли изтича и срокът за подаване на годишните данъчни декларации (по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица) от физическите лица, извършващи дейност като търговци, регистрираните еднолични търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до края на март, посочват от НАП. Тъй като тази година 31 март е в неделя, срокът за деклариране и плащане на задълженията с 5 процента отстъпка е до 1 април.

От приходната агенция обясняват, че информация за получените доходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в рубриката "Подоходни данъци" в електронния им портал. От НАП отбелязват, че от тази година във формуляра ще бъдат въведени и данни за изплатени необлагаеми доходи и/или доходи, облагаеми с окончателен данък по чл. 38 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които гражданите могат да декларират по желание в Приложение 13.

От приходната агенция съветват преди да потвърдят попълнената декларация, гражданите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, след което да я подадат.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg