EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НАП: 3 млн. лв. в бюджета чрез взаимна помощ с ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НАП: 3 млн. лв. в бюджета чрез взаимна помощ с ЕС

mail06:59 | 16.01.2024прегледи 437 коментарикоментари 0


Над 3 милиона лева са постъпили в бюджета на Националната агенция за приходите (НАП) през 2023 г. чрез взаимната помощ при събиране на публични задължения с държави членки на ЕС. Това съобщиха от приходната агенция като отбелязват, че само през последните три месеца от годината сумата възлиза на над 800 000 лева.

Отчетените през миналата година приходи от тази дейност са рекордни, с което се затвърждава тенденцията за постоянно повишаване на ефективността на административното сътрудничество с държавите членки на ЕС при събиране на публични вземания в приходната агенция, посочват от НАП. 

Взаимната помощ при събиране е регламентирана с директива на Съвета на ЕС и Конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и позволява непогасени публични задължения към България на български и чуждестранни физически и юридически лица да бъдат събрани от компетентните администрации в други държави членки или трети страни от подлежащи на възстановяване там суми, или активи на лицата, намиращи се на тяхна територия, отбелязват от НАП. От приходната агенция добавят, че изпълняват ангажиментите си на реципрочна основа и оказват съдействие при събиране на другите държави членки на ЕС и страните, ратифицирали Конвенцията. 

От НАП обясняват още, че през годините е разработена и усъвършенствана информационна система, която цели изцяло електронизиране на процеса по въвеждане и обработване на искания за взаимна помощ, постъпващи от и насочени към други държави членки на ЕС. Тази изцяло електронизирана дейност е в унисон с приоритетите на НАП и позволява проследимост на предявените за събиране задължения и погасителните вноски по тях. Този вече автоматизиран процес подпомага спазването на ангажиментите на България по международните договори в тази област, отбелязват от НАП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg